Bir “Hakikat Komisyonu” kurulsa, kardeş kanı dökülmesinin durdurulması, sorunların demokratik siyaset yoluyla çözümü konusunda, en çok emeği geçenler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ilk sıraya koyacaktır. Siyasi hayatını riske ederek, hiç çekinmeden elini taşın altına sokan Erdoğan’ın gayreti, tarihin arşivinde yerini aldı. Erdoğan’ın kendine özgü gerekçelere dayanarak söylediği sözlerin manasını düşünmeden, onu çözüm karşıtıymış gibi gösterenler, kardeşkanı dökülmesi mevzusunda bile küçük çıkarlar, siyasi entrikalar peşinde koşanlar da kayıtlarda...
İroniye vurma, çarpıtma, tahrif, gerçekleri gizleme ama nihayetinde silahların bırakılmaması için her ne marifet varsa sergileme, onların uzmanlık alanı. Uzmanlıklarını üzerinde en çok icra ettikleri kişilerden birisi de bizatihi “önderlik”leri. Öcalan’ın gerçekte ne demek istediği, gerek HDP’nin gerek Kandil’in yaydığı sis nedeniyle bir türlü tam olarak görülemiyor.
Çözüm sürecinin her aşamasını pür dikkat izlemeye çalışan birisi olarak, ne Dolmabahçe metnini ne Nevruz mektubunu, Hozat gibi anlıyorum. Dolmabahçe’de okunan metin, asla silahların bırakılması için 10 maddelik olmazsa olmazlar sunan bir müzakere metni değildi. Öcalan, hiçbir şekilde silahların bırakılması konusunda herhangi bir kayıt ve şarttan bahsetmiyor. Haydi, Dolmabahçe metni, oldukça teorik ve muğlâktı diyelim ama nevruz mektubu o kadar açık ki... Öcalan, silahların bırakılmasına Hozat gibi bakmış olsaydı, onunkine benzer cümleler kurardı. Hozat, silahları bırakmamak için kırk dereden su getiriyor, Öcalan’ın asla bahsetmediği şartlar öne sürerek, barışı sonsuza erteliyor, mektubun muhtevasının canına okuyor. Oysa mektup çok açık: