Cadılar bayramını dahi kanıksayanlar bu yazıdan ne anlasın!

Fatma Barbarosoğlu
Fatma BarbarosoğluYeni Şafak Gazete Yazarı
01:00, 05/11/2014, Çarşamba • Yeni Şafak Haber Merkezi
Cadılar bayramını dahi kanıksayanlar bu yazıdan ne anlasın!

Kavrayamadığımız hayat için yeni şeyler söyleyemeyiz.

Bilmediğimiz, kavrayamadığımız bir dünya için söz üretemeyiz, reçete üretemeyiz, eleştiremeyiz.

Ya ne yaparız?

Ağıt ile isyan arası haykırış eşiğinde ağlaşır dururuz en ziyade.

Tanzimat aydınları nasıl bir dünyaya yürüdüklerini tam olarak kavrayamamıştı. Lakin nasıl bir dünyadan kopmakta olduklarını biliyorlardı.

Biz nasıl bir dünyaya yürüdüğümüzü biliyoruz. Bilinmeyen, belirsiz, ölümün öldürüldüğü, ahiret inancının her gün bizzat Müslümanlar tarafından talan edilmekte olduğu bir dünyaya doğru son sürat gidiyoruz.

Tanzimat ve Meşrutiyet aydınları "Yeni Hayat" için projeler sunuyordu.

Biz her yeninin, içinden bin yeni çıkardığı bir çağda yaşıyoruz.

"Birinci Dünya Savaşı''na at üstünde giden komutanların pek çoğu 2.Dünya Savaşı"nın atom bombası ile bittiğine tanık oldu."

Dünyanın değişim hızını bu örnekten daha iyi hiç bir şey anlatmıyor.

Dünya değişiyor lakin bizim dünya ile denk giden değişim hızımız üretime değil tüketime dair.

Taksit ile pırlanta almak, lüks saat almak bize mahsusmuş...

Sevinelim mi üzülelim mi bu habere!

Dün tüketemediğimiz pek çok şeyi bugün pek hızlı bir şekilde tüketir olduk. Bazılarımız buna pek bir seviniyor bazılarımız sokakta açları gördükçe, vara yoğa kutlama yapanlar adına kederleniyor. ARAMIZDAKİ FARK BU ARKADAŞLAR! İdeolojik filan değil. Kalbi olanlar ile olmayanların farkı.

Bir da aklı yetenler ile yetmeyenlerin farkı var elbette.

Aklı yetenlerin sorduğu soru şu:

Dün üretemediklerimizi bugün üretebiliyor muyuz? Otomobil, uçak, bilgisayar vs.

Dünya fuarları üzerinden gidelim, dün dünya pazarlarına ne sunuyorduk bu gün ne sunabiliyoruz?

1893 Şikago Fuarı''na tarım ürünleri ve temsili cami, temsili Dikilitaş ile dahil olmuştuk. Ha bir de çadırların önündeki fal bakan kadın büyük ilgi odağı olmuştu bunu da unutmayalım.

Biz tarihi mekanlar, folklorik unsurlar üzerinden tanımımızı ve dahi tanıtımımızı yaparken, fuarı düzenleyen Amerika bütün dünyaya elektrik enerjisini "GÖSTERİYOR"du.

Dünya fuarları ülkelerin kendi ürettikleri ürünleri pazarlama fuarıdır, folklorik bir eda ile poz verdiği değil.

Bir kaç ay önce Türkiye Güney Kore"ye gitti. 1893 Şikago sergisinde sergilediklerimizden ala birşey götürebildik mi?

Bir de Güney Kore"nin dünya için sergilediklerine bakalım. Arabadan bilgisayara cep telefonuna teknolojinin her kaleminde Japonya ile yarış halindeler.

Diyeceksiniz ki biz dizi film pazarlamaya Güney Kore"den önce başladık. Bakınız bu doğru. Biz Ortadoğu"da "Türkcan"lar konusunda ne kadar başarılı olduk pek bilmiyorum ama Güney Kore dizileri liseli gençlik arasında "Korecanlar" olarak pek muteber.

Velhasıl diyorum ki, Tanzimat, Meşrutiyet aydınları medeniyeti alırız kültürü kendimiz inşa ederiz diyordu. Bu gün biz hala bu cümleyi kurmaya devam edemeyiz. Mesaj medeniyetin içinde gizli. Batı medeniyetinin içine milli kültür inşa edilemiyor.

Netice olarak, muhafazakar zihniyet baby shower kutluyor seküler zihniyet cadılar bayramını.

Pazartesi günkü gazetelerde kimin en "cadı", "ne cadı" olduğunu görmüşsünüzdür muhakkak.

Başlıklar :
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026