|
Ankara"daki Rus lobisi kazandı, Türkiye kaybetti...

Rusya''nın son birkaç hafta içinde Türkiye''nin stratejik çıkar alanları olan Kafkaslar ve Orta Asya''da attığı uzun vadeli ve çok önemli adımlar Ankara''da ciddi bir heyecana yol açmadı.

İnsanın, "Dış politikayı belirleyenlerin mutlaka bir bildiği vardır" diyesi geliyor. Ama geçek maalesef hiç de öyle değil. Özellikle son iki yıldır Türkiye''yi yönetenlerin başarılı olduğu en önemli konu, kamuoyunu yönlendirme becerisi. Kamuoyu "istikrar"a o kadar yönlendirildi ki, kimse neler olup bittiğini sorgulama gereği duymuyor.

Bütün iktidar aygıtlarının işbirliğiye toplum her alanda başarı yanılsamasına şartlandırıldı. Dolayısıyla Ankara''nın attığı yanlış adımlar kimsenin gözüne batmıyor.

Geçtiğimiz hafta Türkiye neler kaybetti, bir bakalım...

Orta Asya turuna çıkan Rusya''nın yeni Çar''ı Vladimir Putin, Özbekistan ile güvenlik anlaşması imzalayarak muhaliflerine karşı Kerimov iktidarını garanti altına aldı. Özbek liderin İslami muhalefete karşı savaşını da Moskova yönlendirecek artık. Özbekistan''ı tehlikelerden koruma sözü veren Putin, "Biz bu tehlikenin nereden geldiğini biliyoruz" dedi. Kerimov''un sözleri ise ibretlik: "Benim yerimde olan herkes bir ortak bulma zorundadır. Ben de Rusya''yı yakın gördün." Bu sözler, bağımsızlıktan sonra Özbekistan''ın Moskova''ya ciddi anlamda teslim olduğunun kanıtıdır.

Türkmenbaşı''yla da 15 yıllık güvenlik eksenli anlaşmalar imzalayan Putin, Türkmen gazı üzerinde tekel oluşturuyor. 50 milyar metreküplük Türkmen gazı 40 dolardan Rusya''ya verilecek. Türkiye ise bu gazı 110 dolardan Rusya''dan satın alacak. Ankara Türkmen gazını Türkiye''ye ulaştıracak projeyi bilinçli bir şekilde işlevsiz hale getirdi. Böylece Türkmen gazı, dolayısıya Türkmenistan Moskova''ya teslim edildi.

Türkmen gazı gitti, sıra Bakü-Ceyhan''da

Türkmenistan''a sadece Putin gitmedi. İran heyet üstüne heyet gönderiyor. Çin Devlet Başkanı gaz için Aşkabat''a gelecek. Pakistan''ın askeri lideri Perviz Müşerref bile Aşkabat''a geldi. Katar dahi Aşkabat yolunda. Yani Türkiye''den başka herkes Türkmen gazının peşinde. Ama bunlar Ankara''nın umurunda değil. Onlar "Mavi Akım"ı bir an önce tamamlayarak Türkiye''yi enerji alanda Rusya''nın kontrolüne sokma telaşında.

Başbakan Ecevit, Putin''in, Orta Asya''yı yeniden ele geçirme planlarının Bakü-Ceyhan''ı etkilemeyeceğini iddia ediyor. Yani Türkmen gazı Ankara''nın gündeminde yer almıyor bile.

Sadece gazla yetinilmiyor. Gelişmeler Bakü-Ceyhan''ın da rafa kaldırılmak üzere olduğuna da işaret ediyor. Türkman gazını Rusya''ya ulaştırmayı planlayan Moskova, İran ile Hazar''ı Basra Körfezi''ni ulaşacak ulaşım koridoru oluşturma aşamasında.

Moskova''nın planının ikinci aşaması Hazar petrolleri. Orta Asya''yı dize getiren Moskova Bakü ve Tiflis üzerine de yoğun baskı uyguluyor. Gürcistan Bakü-Ceyhan''a paralel yeni bir hat kurularak, Kazak petrolleri ile birleştirilip Rusya''nın Novorossisk limanına bağlanmasını önerdi. Bu tamamen Rusya''nın tezi ve Tiflis''e yönelik baskıların bir göstergesi. Geriye Azerbaycan kaldı. Onun da Aliyev sonrası ne olacağı belli değil.

Orta Asya''ya ihanet

ABD Türkmen gazının Rusya kontrolüne girmesinden Türkiye''yi sorumlu tutuyor ve Türkiye''nin "Mavi Akım"a ağırlık vererek Türkmenistan''ı ihmal etmesinin bu sonuca yol açtığını vurguluyor.

Türkiye''nin her alanda kaybı ve basiretsiz tutumu Bakü-Ceyhan''a verilen siyasi desteği de zayıflatacak ve ABD''yi yeni arayışlara itecek gibi görünüyor.

Ankara''da Rus lobisi başardı.

Kafkaslar ve Orta Asya''nın enerji kaynaklarını ve siyasi liderliğini Moskova''nın eline teslim etti. Böyle yaparak yeni özgürlüğüne kavuşan bölge halklarına da en büyük kötülüğü yaptı ve onları Moskova''ya mahkûm etti.

Putin''in Rusya''yı neden yedi bölgeye ayırıp özerk yönetimlerden daha yetkili valiler atadığını kimse düşünmüyor mu? Bunlardan dördü general. Putin''nin ''Yeni Rusya''sı Türkiye''nin hataları üzerine şekilleniyor.

''İstikrar'' yanılsamasına mahkûm edilen Türk halkı bakın neler kaybediyor.

24 yıl önce
Ankara"daki Rus lobisi kazandı, Türkiye kaybetti...
Osmanlı yaşasaydı, dünya kıyıya vurmazdı!
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir