|
Sanat hayatı güzelleştirmek için vardır

Kutsal olanla bağlarını bütünüyle koparan seküler kültür, görünen dünyayla görünmeyen dünyayı, birbirinden kesin sınırlarla ayırdı. Artık yalnızca iki dünya arasında değil, toplumlar ve insanlar arasında da aşılmaz duvarlar inşa edildi. Ülkeler arasında sınırların önemini yitirdiği düz dünyada, insanlar arasındaki sınırlar, sanatla aşılır. ''Sanat sanat için değil, sanat hayat için'' vardır. Sanatçının başta gelen sorumluluğu, hayatı yaşanır kılmaktır.

*

Yirminci yüzyıl inanının acılarını, korkularını, yalnızlığını ve açmazlarını en çarpıcı biçimde anlatan Nobel ödüllü sanatçı Faulkner, çağdaş insanı ateş çemberiyle kuşatılmış bir akrebe benzetir. İnsan kendisini kuşatan sınırların dışına çıkmak için çırpınmaktadır. Çünkü, doğru olan, değerli olan, iyi olan ve güzel olan ne varsa, hepsi sınırların dışındadır. Sınırları aşmadan, hayatı herkes için kolaylaştırmak ve güzelleştirmek mümkün değildir.

*

Hayat için sanat, derin düşünceyle, kalıcı eylemin, altın oranda harmanlanmasıdır. Sanatcı, sanatların sanatıyla, hayatların hayatını bulmak için, düşünce ağacında eylem meyvasının peşinde koşar. Sanakçı sanatla, çekirdeği ağaca, ağacı meyvaya dönşütürür. O herkesin yürüdüğü caddelerde yürür, isanların baktığı sanat eserlerine bakar, ancak kimsenin görmediğini görür, kimsenin düşünmediğini düşünür. Sanatçılar geçmiş ile geleceği bugünde buluştururlar.

*

Yunus''un deyişiyle, nasıl ''can vermeyince canan bulunmaz''sa, ''güzel olunmadan güzellik bulunmaz'' Sanatcılar sanatın ve hayatın her alanında, beşikten mezara kadar güzellikte yarışırlar. Çünkü güzel sanatçılar, güzellik sevdalısı oldukları için, güzelliğin simgesi olan eserler verirler. Onlar ömürlerini, insanı dönüştüren ve güzelleştiren sanata adarlar. Onların dünyasında çirkinliğe yer yoktur.

*

Bilginin vatanı olmadığı gibi, sanatın da vatanı yoktur. Hangi alanda eser verirlerse versinler, sanatçılar dünyayı kimliksiz dolaşırlar. Onlar kimlikleri eserlerinde gizlidir. Kalıcı sanat eserleri bir aysberge benzerler. Onların su altındaki görünmeyen kısımları, su üstündeki görünen kısımlarından daha büyük ve daha etkilidir. Onlar güçlü bir mıknatıs gibi çevrelerinde geniş bir çekim alanı oluştururlar. Onların çekim alanında herşey aslına döner.

*

Güzelliğin sınırlarını zorlamayan sanat uzun ömürlü olmayacağı gibi, yüzeysellikten de kurtulamaz. Bu yüzden, her sanatçı, güzelliğe doymayan, eşsiz bir güzellik avcısı olmak zorundadır. Dünyanın neresinde yaşarlarsa yaşasınlar, sanatçılar zamanın nabzını tutmak ve çağının ritmini yakalamak sorumluluğunu taşırlar.

*

Sanatçılar ölmezler, eserleriyle yaşarlar. Onlar bir insanın hayatını güzelleştirerek, bütün insanlığın hayatını güzelleştirirler.

*

Sanatçının anlatamadığı güzelliği eseri anlatır. Sinan''ın Selimiye''si sürekli okunan bir güzellik kitabıdır.

*

Sanatta göze güzel görünmeyene, kulağa güzel gelmeyene yer yoktur.

*

Sanat güzelliği aramaktır.

12 yıl önce
Sanat hayatı güzelleştirmek için vardır
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi