|
Deniz Bey"in elinde “siyasi simge ölçer” var...

CHP usulü “açılım” buraya kadar: Yankı uyandıran bir Sultangazi Fotoğrafı, daha haftası bile dolmadan “Üniversite okumak isteyenlere orada dur deriz!” çark edişi, kırk kapı dolaşıp “Telaşa kapılmayın, tavrımızda bir değişiklik yok” yollu açıklamalar…

Zaten Baykal da, son katılımı “hiçbir zaman açılım diye tarif etmediğini” söylüyor:

Muhteşem!

“Sultangazi Fotoğrafı”nın CHP''nin türbanla, başörtüsüyle, çarşafla barışması anlamına gelmediğini görebilmek için Baykal''ın beyanlarına bakmak yeterli…

CHP, yasakçı tavrını koruyor.

Sultangazi resmini geliştireceğine, başörtüsü konusunda özgürlükçü bir çizgiye doğru yöneleceğine dair herhangi bir belirti –maalesef- yok.

*

Her şeye rağmen, Sultangazi Hadisesi''nin şöyle “sembolik” bir tarafı var:

Oy avcılığı uğrunda yapılmış bir organizasyon olsa da; CHP''nin örtünen kadınlarla ilgili şimdiye kadar izlediği dışlayıcı, hor gören ve yasakçı tavrının yanlışlığını ister istemez -kendi eliyle- anlatmasına yaradı, o fotoğraf…

CHP türbana hep “siyasi simge” olarak baka geldiği için, “Sultangazi''deki Katılım”ın yaptığı sembolik çağrışım -kendisini tekzip eden bir algının oluşmasına neden oldu.

Türban, asla bir siyasi simge değil; buna mukabil CHP''nin türban konusuna yaklaşımı “resmi söylem” bağlamında daima “siyasi” oldu.

CHP''nin yasakçı tavrının temelinde “sorunu mütemadiyen yeniden üretmeye yani çözmemeye ayarlanmış” işbu statükocu ve “siyasi” bakış açısı yatıyor.

Son “yapay açılım” da özgürlükçü bir çizgi değişikliğinin veya çözümcü bir yaklaşımın eseri olarak değil, önümüzde yerel seçim olduğundan sahneye kondu.

*

Deniz Baykal, partisine katılan çarşaflı kadınlar için “Çarşafı siyasi simge olarak takmadıkları ortada” diyor.

Doğru bir saptama…

Buna mukabil, üniversite kapısından içeri alınmayan öğrencilerin türbanlarını ısrarla “siyasi simge” olarak niteliyor, CHP lideri…

Türbanlı öğrencilerin inançları gereği örtünüyor olmalarının ne önemi var; geçerli olan Baykal''ın elindeki “siyasi simge ölçer”in yanlış, haksız, keyfi, mevhum, ayrımcı, yasakçı, akıl ve hukuk dışı göstergesidir!

*

Baykal, rozet taktığı çarşaflı kadınların laiklikle bir problemleri olmadığını –gayet güzel- söylüyor:

Üniversite kapılarından kovulan türban öğrencilerin de laiklik bağlamında bir sorunları yok…

Laiklik ekseninde problemi olan CHP''dir: “Baskıcı-katı” laiklik anlayışından bir türlü “özgürlükçü laiklik” çizgisine geçmiyor, Baykal''ın CHP''si!

15 yıl önce
Deniz Bey"in elinde “siyasi simge ölçer” var...
Tanklar Kabe’yi vurmadan acil bir barış modeli çağrısı
Kuklaları oynatan Derin Kuklacılar?
‘Susadım çeşmeye varmaz olaydım’
Türkiye’yi devşirme kurtarıcılardan kurtarma mücadelesi…
Ankara’da vekâletler çekişmesi