|
ENişte - KAyınço işbirliği ile ENKA gibi bir dev doğdu

Türk işadamlarının yurtdışında çalışabilmeleri için öncelikle sabırlı olmaları gerektiğini belirten ENKA Holding'in Onursal Başkanı Şarık Tara, bugünkü başarısını tek cümle ile özetledi; "Size, orada rüşvet veya gayri meşru para vermemenizi tavsiye ediyorum. Fevkalade sabredin, bizim yaptığımız budur".

Kızkardeşi Vildan Gülçelik'in kocası (daha sonra bir uçak kazasında vefat eden eniştesi Sadi Gülçelik ile birlikte enişte ve kayınbirader sözcüklerinin ilk hecelerinden oluşan bir isim olan ENKA Kollektif Şirketini kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başladı. Tara, holdingin yönetimini sektörün en kritik bir dönemlerinde oğluna devrederken şöyle demiş; "Ben işlerin başından çekiliyorum. Bana ihtiyacın olduğunda danışmanı isterim ancak benim fikrimi almazsan da kırılmam".

Tara'ya göre 21. yüzyılda başarılı olmanın iki şartı var;


1- Sosyal mesuliyetlerini bilmek, sosyal projelerle ilgilenmek

2- Şirketi gelişen piyasalara uygun yeni bilgilerle donatmak

TECRÜBEYE İNANMIYORUM

21. yüzyılda işadamlarının ve şirketlerin başarılı olabilmeleri için bilgi teknolojilerine önem vermeleri gerektiğini de ifade eden Tara tecrübeye inanmayan bir işadamı. Üstelik iş dünyasında tecrübenin avantajdan çok dezavantaj olduğuna da inanıyor. Gençlerin tecrübesiz oldukları için yeni gelişmelere açık olduğunu bu yüzden de başarılı olduklarına inanıyor.

Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) tarafından "Avrasya Girişimci Ödülü"ne layık görülen Tara, ödel töreninde sohbet kıvamındaki konuşmasında işadamlarına yurtdışında başarılı olmanın yol haritasını çizdi.

ENKA'nın 23 ülkede iş yaptığını, özellikle Rusya ve Kazakistan'da büyük projeleri hayata geçirdiklerini dile getiren Tara, bu süre içinde yurtdışında hiçbir problem yaşamadıklarını anlattı.

3 çocuk 4 torun sahibi olan Tara. İngilizce, Almanca ve Sırpça biliyor. İngilizceyi 40 yaşından sonra öğrenmiş. İngiltere'de ingilizce konuşmanın çok zor olduğunu çünkü herkesin sürekli gramer bozukluğunu eleştirdiğini belirten Tara, Amerika'da ise ağzını açtığında "O ne güzel ingilizce konuşuyorsun" dediklerini aktarıyor.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin (KEİ) bütçesinin azlığı nedeniyle başarılı olamadığını belirten Tara'ya göre bu bölgede Türkiye'nin etkin olması için büyük bütçeler ayırması gerekiyor.

Osmanlı imparatorluğu döneminde Balkanlarda hiçbir problemin yaşanmadığını belirten Tara, imparatorluğun dağılmasıyla balkanların sürekli problem yaşadığına dikkat çekiyor.

Türkiye'nin kendisini tanıtamadığına dikkat çeken Tara, Almanlar tarafından yapılan bir araştırmada insan hakları ihlallerinin Almanya'da Türkiye'den 20 kat fazla olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Tara sadece İstanbul'da 350 kilisenin halen açık olduğuna dikkat çekerek bunun yurtdışında anlatılması gerektiğine dikkat çekti.

Şirketleri oğlu Sinan Tara'ya teslim etti

Şarık tara, 1930 yılında Yugoslavya'nın Üsküp şehrinde doğdu. 1942 yılında önce kendisi İstanbul'a geldi. Liseye giderken okul çıkışı saat 16'dan 23'e kadar bir fabrikada 17.5 liraya çalıştı. Fabrikaya gelen Yugoslav bir mühendise tercümanlık yapınca aylığı 150 liraya yükseldi. Kazandığını eksiksiz annesine veriyordu. 26 yaşında evlendi. Günde 16 saat çalıştığı için eşiyle gittiği misafirlikte sürekli uyurdu. Evlendikten sonraki 10 yıl boyunca sadece 4 gün tatil yaptı.

Yengesi (Selanik kökenli Evrenosoğlu Rüstem Bey'in Mustafa Kemal'in evlenmek istediği ancak ona vermediği kızı) Seniha hanımın yanında kaldı. 1944'de geldiği Türkiye'de orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1954'te İTÜ İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu.

Mezuniyetinden sonra 1957 yılında eniştesi Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA Kollektif Şirketini kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başladı. ENKA daha sonra Anonim Şirket'e, 1972'de de ENKA Holding A.Ş.'ne dönüştü. Şarık TARA, bugün Fahri (Onursal) Başkanlık yapıyor.

27 yaşında şirket sahibi olduğunu övünerek anlatan Şarık Tara, kurduğu dev şirketlerin yönetimini de 27 yaşına giren oğlu Sinan Tara'ya devretti. Oğlu bugün 46 yaşında. Tara'ların Yahya Kemal ile de torun çocukları olmaları nedeniyle aralarında akrabalık bağı var.

Ne olursa olsun rüşvet verme

İşadamı Şarık Tara'ya göre iş dünyasında başarılı olmanın sırlarını şöyle;

*Gelişmelere ayak uydur tecrübeye güvenme.

*İş yaparken kesinlikle rüşvet vermeyin.

*İşi elde etmek için sabırlı, azimli ve ısrarcı ol.

*Rusları rüşvete Avrupalı şirketler alıştırdı.

*Rusya'da itimat sağlayana kadar işin çok zor, güven sağladıktan sonra seni kimse tutamaz.

*Ruslar takdir etmesini çok iyi biliyor. Seni öyle bir överler ki, "Bu ben miyim" dersin.

*Bizim en büyük eksiğimiz takdir etmemek. Överiz överiz sonra ama deriz.

*Yurtdışında markamız Made in Turkey olduğu için herşeyin en iyisini yapmak zorundasınız.

*Hızlı olun ve kendinize güvenin. Biz Rusya'da inşaatı bitirdiğimizde, Almanlar projesini bitiremiyordu.

*İş yapacağın ülkenin şartlarına eksiksiz uy.

İş'in sırrı O'nda

Başkasına hizmet gördürmeyi sevmem

Arkadaşlarından Rabia oğlu Amir'le beraber mescide gitmektedir.

Ayakkabısının bağı çözülür.

Amir hemen atılıp bağlamak ister.

Hz Muhammed ayakkabısını Amir'in bağlamak istemesine engel olur.

Bir yandan ayakkabısını kendi bağlarken Amir'e şöyle der;

Bu, başkasına hizmet gördürmektir. Ben ise başkasına hizmet gördürmeyi sevmem.

Örnek şirket

Rüzgar ile güneş aralarında tartışırlar

Rüzgar güneşe der ki: Ben senden daha kuvvetliyim. Bak şu ihtiyarın ceketini sırtından nasıl çıkartacağım.

Rüzgar esmeye başlar, fırtınaya dönüşür ama nafile, ihtiyar ceketine daha sıkı sarılır.

Güneş: "Beceremedin" der. Bulutun arkasından çıkarak havayı ısıtır

Yaşlı adam sıcaktan hemen ceketini çıkarır.

Güneş rüzgara döner: Nezaket ve dostluk, serinlik ve kabalıktan kuvvetlidir.
18 yıl önce
ENişte - KAyınço işbirliği ile ENKA gibi bir dev doğdu
Kemalist mitolojinin Çanakkale’yi istilası
Personel Reformu ve performansa dayalı ücret kamu personelini nasıl etkiler?
Reyting düştüğünde değil, hikaye tükendiğinde
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?