|
"Kriz, muhteris şehvetin şımarık tezahürü"

Yabancı yatırımcıların Türkiye''yi güvenli ülke olarak görerek yatırıma gelmeleri, iş dünyasında kriz dalgasının bittiğinin işareti olarak algılanıyor ve sermayeye güven veriyor.

Dünyayı dalgalandıran küresel ekonomik krizden çıkış sinyallerini alan yerli sermaye de ertelediği yatırımlarına başlamak için harekete geçmeye başladı.

Sanayiden gelen kapasite artırım haberleri de bunun ilk işaretleri.

***

Ramazan ayında kahvaltılı basın toplantıları düzenleyen duyarsız ve hassasiyetten yoksun şirketleri saymazsak, iftar davetleri, iş dünyasının bu aya mahsus buluşma ve mesaj verme noktaları haline geldi.

Bunlardan birini de geçen akşam Anadolu Aslanları Derneği (ASKON) gerçekleştirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, milletvekilleri, bürokratlar, ilim adamları ve çok sayıda katılımcının iştirak ettiği iftar programının iki gündemi vardı; Ekonomik kriz ve demokratik açılım süreci.

***

ASKON''un Genel Başkanı Mustafa Koca, geleneksel iftar programında küresel ekonomik krizi, "Liberal kapitalist sistemin doğasında saklı muhteris şehvetin şımarık tezahürü" olarak tarif etti.

Kişisel menfaatleri merkez alan ekonomik sistem, 1944 yılından beri her bir buçuk senede bir kriz üreterek insani olmadığını defalarca ispat etmedi mi?

"Kendin için istediğini başkası için de iste", "Komşun açken tok yatan bizden değildir" mesajları veren sistem nerede, "Her şey senin için, sen tok ol başkası açlıktan ölürse ölsün", "Başkaları çalışsın sen de ye" diyen sistem nerede.

Taban tabana zıt iki zihniyet.

***

Ülkenin yatırımlar için güvenli bir liman haline gelmesinden memnun olduklarını dile getiren Koca''ya göre, krizden çıkış konusunda ortaya çıkan olumlu sinyaller, eğer büyük bir ikinci şokla yok edilmez ise ümitvar olunacak bir sürece girildi.

***

Ekonomik kriz kadar demokratik açılım da iş dünyasının gündeminde önemli yer alıyor.

Hükümetin demokrasi açılımı atağını desteklediklerini belirten ASKON''un Başkanı, "Sorun çözmeye başlamışken ülkemizin müzmin sorunlarını da çözüm potasına sokmak gerekir. Anladık Rojin Kürtçe konuşacak ve yazacak, ama başını da örtebilecek mi?" sorusu ile açılımın çerçevesini de çizmiş oldu.

***

Demokratik açılım sürecindeki üsluptan vatandaşlar kadar iş dünyası ile siyasi çevreler de rahatsızlar, bunu da her platformda dile getiriyorlar.

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş''un dediği gibi, açılımı tartışırken, birbirimizi kıran, kapıları kapatan üslubu bir kenara koyup, meseleyi kökten çözecek bir yöntemle hareket etmeliyiz.

Daha önce yeni bir anayasa ve eğitim özgürlüğü konularında olduğu gibi kayıkçı kavgasından sonra topu taca atar ya da tartışılan konuyu rafa kaldırırsak gerçekten yazık olur.

Tekstilci ''Yıkılmadım, ayaktayım'' diyecek

CNR Expo tarafından organize edilen İstanbul Moda Fuarı bugün açılıyor.

Fuar, küresel kriz karşısında Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün ''yıkılmadım, ayaktayım'' mesajını vereceği bir fuar olacak.

200 firmanın katıldığı fuarda yaklaşık 5600 yabancı alıcı, "seçilmiş" üreticilerle buluşacak.

Dubai''nin en büyük zincir mağazalarının sahibi kraliyet mensubu Sharjah Ailesi, 2010 kadın, erkek, çocuk giyim ve aksesuar alımlarını Türkiye''den yapacak.

Fuara, İngiltere''den ünlü Jane Norman firmasının satın alma grubu ile Azerbaycan''dan 20 firma, Romanya''dan 15, Yunanistan ile Fas''tan 10, Ürdün''den 16, Kazakistan''dan 11 firma geliyor.

İstihdam deposu olan sektörün, dış pazarlarının açılması iç piyasayı da canlandıracak.

İşçisi ve işvereni ile moralleri yüksek tutarak işbirliğini sürdürelim.

Ümitvâr olmak için sebepler çoğalıyor.

İyi sözün aslın bilen derdi bu söz nerden gelir. Söz aslını anlamayan sanır bu söz benden gelir. Yunus Emre
15 yıl önce
"Kriz, muhteris şehvetin şımarık tezahürü"
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle