|
Baykal Kenan Evren"i seviyor

Bu bir falın sonuç cümlesi değil. Anayasa değişikliği ile ilgili son durumda ortaya çıkan açık ve net tablo bu.

Çok değil bundan sadece birkaç ay önce hükümete anayasanın geçici 15. Maddesini kaldırmayı dolayısıyla 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasına imkân tanıyan düzenlemeyi yapmayı teklif etti Baykal. İçinde 15. Maddenin kaldırılmasını da barındıran bir anayasa değişikliği teklifinin içeriğini görmeden reddedeceğini, hatta anayasaya aykırılık ihtimali barındırıp barındırmadığına bakmaksızın yapılacak her düzenlemeyi anayasa mahkemesine götüreceğini ilan etti bile. Ama hakkını yemeyelim, 23 maddelik değişiklik teklifinin içinden 15. Madde çıkarılıp ayrıca getirilirse destekleyebileceklerini de söyledi CHP''liler.

15. maddenin kaldırılması demek 12 Eylül''ü yapanların yargılanmasının önündeki engeli kaldırmak anlamına geliyor. Baykal daha önceleri bunu söylüyor muydu? Doğrusu hiç hatırlamıyoruz ama muhtemelen iktidar partisinin buna cesaret edemeyeceğini zannederek bir süre önce böyle bir teklifi bir meydan okuma havasında ilan etti. AK Parti gece yarısı meclisten askerlerin sivil mahkemelerde yargılanabileceklerine dair bir kanunla Baykal''ın bu çağrısına aslında olumlu karşılık vermekle kalmadı, daha fazlasını da vermiş oldu. Sadece 12 Eylül''ü yapanları değil bundan sonra herhangi bir şekilde darbeye yeltenebileceklerin hepsini yargılamayı mümkün kılan bir kanunu Meclisten geçirince CHP''liler iptal talebiyle Anayasa Mahkemesinin yolunu tuttu. 15. Maddenin kaldırılmasını teklif etmiş oldukları halde bu yasanın iptalini istemeleri şunu söylemiş oldu: darbe yapmak her askerin en doğal hakkıdır. Bunu yargılayacaksak 30 yıl sonra yargılayalım. Şimdi de elimizde otuz yıl önceki davaya bakalım.

CHP ve Baykal gerçekten 15. Maddenin kaldırılmasını istiyor mu? Aslında hükümetin o maddeyi paketten ayırarak ayrıca meclise getirmesinin CHP''lileri epeyce zor durumda bırakacağını tahmen edebiliriz. Çünkü Baykal''ın 15. Maddenin kaldırılmasını istemesi, anlaşılıyor ki bir blöften ibaret. Yoksa 15. Maddenin kaldırılmasını isteyerek 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını talep ederken 12 Eylülcülerin bu topluma attıkları en büyük kazık olan anayasaya bir tür dokunulmazlık kalkanı oluşturmak, uzlaştırılabilir davranışlar değil. 12 Eylülcüleri bugün yaptıkları darbe veya bu darbe esnasında yol açtıkları işkence ve baskı ortamından dolayı yargılamaya kalksanız hepsi de zaman aşımı engeline takılabilir. Ama zaman aşımına uğramamış, halen toplumun bağrına saplanmış bir hançer gibi duran anayasa bütün etkisini icra ediyor. Yargılayacaksanız öncelikle böyle bir anayasaya bu ülkeyi mahkum ettikleri için yargılamalısınız.

Hem Allah aşkına 12 Eylülcüleri neresinden tutup yargılayacaksınız? En genci şu anda 92 yaşında olan emekli generalleri yargılayarak hapse mi tıktıracaksınız? Daha altmışında delikanlı darbecileri Silivri''de tutmanın bir formülü bulunamamışken, Kenan Evren için daha özgün bir hapishane modeli mi geliştireceksiniz?

12 Eylül''le hesaplaşmanın anayasadaki tek karşılığı sadece 15. Maddenin kaldırılması mıdır? Bugün anayasa değişikliği kapsamındaki yüksek yargı 12 Eylül düzenini tesis eden onu sürekli hale getiren en sağlam kurum ve Baykal bir yandan 12 Eylülcüleri yargılamayı teklif ederken bir yandan onların tesis ettikleri en sağlam kurum olarak yüksek yargının bugünkü haline sahip çıkıyor. Dünyanın hukuk standardının her bakımdan çok gerisinde olan bu yargı sistemini cumhuriyetin en sağlam ve dokunulamaz kurumu olarak kutsuyor ve selamlıyor.

Bakmayın yargılamaya davet etmesine. O varlığını değilse bile bugünkü gücünü büyük ölçüde onların tesis etmiş oldukları düzene borçlu olduğunu çok iyi biliyor. Yüksek yargı ile CHP''nin aynı ağızdan siyasi muhalefet yapıyor olmaları bir tesadüf değil tabi. Baykal Yargıtayıyla, Danıştayıyla, Anayasa mahkemesiyle, HSYK''sıyla Yüksek yargıyı kendisinin "arka bahçesi" olarak görüyor ve bu bahçeyi kendisine 12 Eylülcülerin tahsis etmiş olduklarını ve anayasanın bu haliyle bu bahçeyi sürekli olarak sulayıp beslemeye devam ediyor olduğunu çok iyi biliyor.

12 Eylül Baykal''ın velinimeti. Baykal belli etmemeye çalışıyor ama her halinden belli oluyor: O Kenan Evren''i ve 12 Eylülcüleri çok seviyor.

14 yıl önce
Baykal Kenan Evren"i seviyor
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!
Unutma sakın!