|

Develi projesi Sultansazlığı'nı kurtaracak

Develi 2. Merhale sulama projesinde yer alan ve Zamantı Irmağı'nın suyunu Develi Ovası'na aktaracak projede sona yaklaşılıyor. Projenin tamamlanmasıyla milyonlarca kuş türünü barındıran Sultansazlığı Kuş Cenneti'nde ekolojik yapı korumaya alınacak

Cihan
00:00 - 22/11/2007 Perşembe
Güncelleme: 18:41 - 22/11/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Develi projesi Sultansazlığı'nı kurtaracak
Develi projesi Sultansazlığı'nı kurtaracak

Temeli 30 yıl önce atılan ve Kayseri'nin Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerini ilgilendiren, Develi 2. Merhale Sulama Projesi kapsamında yer alan ve Zamantı Irmağı'nın suyunu Develi Ovası'na aktarılmasında sona yaklaşılıyor. Projesinin ana unsurunu, 110 milyon metreküp suyu Zamantı Irmağı'ndan Develi Ovası'na aktaracak Zamantı Tüneli oluşturuyor. Yaklaşık 11 kilometre uzunluğundaki tünel tamamlandığında çıkışına, yılda 25 milyon kilowatsaat enerji üretecek, 6.7 megawat gücünde bir hidroelektrik santral kurulacak. Bu yolla aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlanmış olacak. Proje, Türkiye'nin sayılı kuş cennetleri arasında yer alan ve 10 yıl önce RAMSAR Konvansiyonu'na dahil edilen Sultansazı Kuş Cenneti için de büyük önem taşıyor. Sayısı milyonlara ulaşan 264 kuş türü ile 400 değişik bitki türünün barındığı kuş cenneti, kurak geçen dönemlerde kuruma tehlikesi yaşıyor. Gıcık Tüneli tamamlandığında Sultansazlığı'na sürekli su verilerek kuş cennetinde ekolojik yapının korunması sağlanacak.


AY SONUNDA TAMAMLANIYOR

DSİ 12. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, tünelin bitimi için bu yıl içerisinde 18 milyon YTL ödenek gönderildiğini ve bu ödeneğinde tükendiğini kaydetti. Yıl sonuna kadar 5 milyon YTL ek ödenek gönderileceğini kaydeden Özpınar, tünelin bu ay sonuna biteceği müjdesini verdi. Tünelin yüzde 99'nun bittiğini kaydeden Özpınar, "Tünel işi bittikten sonra tünelin içine 40 santimlik beton kaplaması yapılacak. Tünelden çıkan sular için özel borular döşendi. Şu anda tünelin bitimine 72 metre kaldı. Tünel çalışmaları için buy ıl 18 milyon YTL harcandı. Ancak, bu yetmediği için yılsonuna kadar 5 milyon YTL ek ödenek daha gönderilecek" şeklinde konuştu.


2008'E KADAR OPEC KREDİSİ

Öte yandan, Zamantı Tüneli için geçen ilkbaharda OPEC Çevre Fonu'ndan sağlanan 22 milyon 720 bin dolar dış kaynaklı kredinin kullanılmasına başlandı. 3 milyon 790 bin dolarlık bölümü bu yıl, açma işlemi devam eden tünel inşaatında harcanan kredinin geriye kalan kısmı ise Zamantı Derivasyon Tüneli'nin tamamlanması ve tünel çıkışına kurulacak 6.7 megawat gücündeki santralın yapımında kullanılacak. Develi 2. Merhale Projesi'ne, tamamı 4 yıl içinde ve taksitler halinde kullanılması öngörülen 22.7 milyon dolarlık OPEC kredisinin yanı sıra devlet bütçesinden 18 trilyon lira ödenek harcandı.


16 yıl önce