
Bugün yazıda, birkaç yıldır köşemize gelen soru ve cevaplardan yola çıkarak oluşturduğumuz "Ölüm yardım ödeneği" dosyasına yer vereceğiz. Bilindiği üzere, bu ödenecek 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202'inci maddesi hükmüne dayanılarak verilmektedir. Bu madde ve Kanunun genel mantığı ele alınarak, sorulara verilmiş cevaplar aşağıda yer almaktadır.
Ölüm yardımı ödeneği;
A-Devlet memurları için,
a)Memur olmayan eşinin ölümü
b)Aile yardımı ödeneğine müstehak çocuğunun ölümü, [ikiden fazla dahi olsa]
hallerinde
B- Ölen devlet memuru için;
a)Sağlığında bildiri ile gösterdiği kimseye,
b)Eğer bildiri vermemiş ise sırasıyla eşine ve çocuklarına, bunlar yoksa ana ve babasına, bunlar da yoksa kardeşlerine, verilmektedir.
En yüksek devlet memuru olan Başbakanlık müsteşarının göstergesi (1500) ve ek göstergesi (8000) toplamının, aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda, ölüm yardım ödeneği verilmektedir.
Bu da (1500+8000)* 0,046985 = 446,35 tutarındadır.
Memurun memur olmayan eşi ve çocukları ölmesi halinde 1 kat yani 446,35YTL,
Memurun ölmesi halinde ise yardıma müstahak olanlara 2 kat yani 892,70YTL ödenmektedir.
Ölen memurun eşine ölüm yardım verilmesi; eşin memur, işçi, 4/B'li, 4/C'li veya serbest çalışıyor olup olmamasına bağlı değildir. 657 sayılı Kanunun 208 inci maddesi hükmü uyarınca, memur sağlığında yardımın yapılacağı kişiyi belirlememiş ise, ölüm halinde memurun kurumunca eşi ve çocuklarına, çocuğu yoksa sadece eşine ölüm yardım ödeneği verilir.
657 sayılı Kanunun 208 inci maddesi hükmü uyarınca, memur sağlığında yardımın yapılacağı kişiyi babası olarak belirlemesi veya belirlememiş olması ve memurun eşi ve çocukları olmaması halinde ölüm yardımı memurun babasına verilir.
657 sayılı Kanunun 208 inci maddesi hükmü uyarınca, memur sağlığında yardımın yapılacağı kişiyi kardeşi olarak belirlemesi veya belirlememiş olması ve memurun eşi, çocukları ve babası olmaması halinde ölüm yardımı memurun kardeşine verilir.
Devlet memurunun sağ doğduktan sonra, birkaç gün içerisinde ölen çocukları için ölüm yardımı ödeneği verilmelidir, zaten uygulama da bu yöndedir.
Ölü doğan çocuk için ölüm yardımı ödeneği ödenebilmektedir. Konuya ilişkin olarak Danıştay'ın K.T:21.5.1973 K.No:3671/29 kararında, Devlet memurlarına miadında (180-300 gün) ölü doğan çocukları için de ölüm yardımı ödeneği verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Danıştay'ın (K. T: 5. 4. 1979, K. No: 3986/1) kararları da bu yöndedir.
Devlet memurunun ölen çocukları için ödenen ölüm yardımında çocuk sınırlaması bulunmamaktadır. İkiden fazla çocuğu ölen memurlara da çocuk için aile yardımı ödeneği yapılmaktadır.
Devlet memuru, sağlığında, eş, çocuk anne baba ve kardeş sınırlaması olmaksızın istediği kişiyi belirleme yetkisi bulunmaktadır.
Ölüm halinde, kim belirlemiş ise, ölüm yardım ödeneği ona verilir.






