|

170 bin yabancı savaşçı Suriye’de

Suriye halkının 42 yıllık Baas diktasına karşı başlattığı direniş vesayet savaşına evrildi. 2013 Mayıs ayında DEAŞ ve Hizbullah’ın aynı anda dahil olduğu Suriye, 2015 yılı itibarıyla çok uluslu bir mücadele alanına dönüştü. Suriyeli akademisyen Doç. Dr. İbrahim Salkini, ülkede 170 bin yabancı savaşçının olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/08/2017 jeudi
Güncelleme: 01:54 - 10/08/2017 jeudi
Yeni Şafak
170 bin yabancı savaşçı Suriye’de
170 bin yabancı savaşçı Suriye’de

Suriyeli akademisyen İbrahim Salkini, Suriye savaşı boyunca en az 170 bin yabancının ülkelerinde savaştığını, farklı yapılar altında da olsa Suriye’ye gönderilen ithal savaşçıların Suriye halkının iradesini cezalandırmaktan başka misyon taşımadığını söyledi.

DEAŞ’A 80 BİN MİLİTAN GELDİ

Suriye’ye yönelik 2013 yılında başlayan yabancı savaşçı sevkiyatı devam ediyor. 2013-2016 aralığında DEAŞ saflarına katılan ve Tunus, Libya, Suudi Arabistan, Almanya, Fransa ve Kafkasya bölgelerinden gelen savaşçı sayısı 80 bini aştı. Örgütün savaşçı kadrosu yüzde 85-90 oranında ithal militanlardan oluştu. 2016 yılı ortalarında başlayan erimeye rağmen DEAŞ içerisinde halen 20 binden fazla yabancı militan savaşıyor.

İRAN DESTEKLİ GRUPLAR İKİNCİ SIRADA

Suriyeli muhalif birliklerin 2012 yılında Şam’da Esed Sarayı’na dayandığı günlerde ilk militan sevkiyatını başlatan İran 2013 yılı Mayıs ayında binlerce kişilik Şii militanı konvoylar halinde Suriye’ye yolladı. Afgan, Iraklı, İranlı, Bahreynli ve Lübnanlı Şii milisler tükenme noktasına gelen Esed Ordusu’nun ayakta kalmasını sağladı. Hizbullah, Kudüs Ordusu, Asaeb Ehlül Hak ve Fatımiyyun Tugayları gibi 35’ten fazla milis grubu muhaliflere karşı tüm cephelerde savaştı.

PYD SÜRECİ 2015’TE BAŞLADI

DEAŞ’ın Halep’e bağlı Aynel Arap kasabasına 2015 yılında başlattığı saldırı, dünyanın bir çok ülkesinden PYD’ye katılmak için bölgeye geliş sürecini başlattı. PKK-PYD için Suriye’ye gelen ve 2012-2015 döneminde Haseke ve Afrin’de toplam sayıları 150-200 kişi ile sınırlı yabanmcı savaşçı sayısı 2017 yılı ortalarında 7 bini aştı. Kanada, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Ermenistan, Danimarka, Rusya ve Çin ve Kore dahil 27 ülkeden gelen binlerce yabancı için PKK-PYD bünyesinde müstakil, ‘Enternational Taburu’ kuruldu.

ABD askeri YPG safında

Türkiye’nin karşı çıkmasına rağmen Rakka operasyonunu terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı YPG ile yapan Amerika, orduda görevli birçok askerini de bölgeye gönderdi. Reuters Christian isimli ABD’li askerin fotoğraflarını yayınladı. Foto muhabiri Zohra Bensemra’nın Rakka’nın batısında görüntülediği 28 yaşındaki Christian, dövmeleriyle dikkat çekiyor. Askerin boynundaki otomatik silah dövmesinin üstünde ‘Hayat acıdır’ yazısı var. Terör örgütü IŞİD’in filii başkent ilan ettiği Rakka’yı geri almayı hedefleyen operasyonda, bugüne kadar şehrin yarıdan fazlası el değiştirdi. Etrafı tamamen sarılan IŞİD’lilerin çevreyle tüm bağlantısı kesilmiş durumda.

  • Hizbullah 700, DEAŞ 650 dolar veriyor!
  • Ölen ve ülkesine dönenlerle birlikte 170 bin yabancının silah kuşandığı Suriye’de militanlara verilen ücretlerde farklılık gösteriyor. İran destekli gruplar içerisinde Hizbullah militanları 700 dolar aylık alırken Afgan ve Pakistan asıllı savaşçılara 150 dolar maaş verilmekte. DEAŞ ise evli militanlara 650 dolar maaş verirken bekar örgüt üyelerine 200 dolar aylık bağlıyor. PKK-PYD saflarına katılan yabancı teröristlerin maaşı ise 130 ila 250 dolar arasında değişmekte. İthal teröristlere ayrıca düşmanlarından elde edilen silah, araç, cephane ve maddi kazanımlar çerçevesinde ganimet payı verilmekte. DEAŞ, İran destekli Şii gruplar ve PKK-PYD saflarında ölen militan sayısının en az 25 bin olduğu ifade edilirken yaralanan ve ülkesine dönen terör örgütü mensuplarının 40 bini aştığı belirtiliyor.
#Suriye
#PKK
#ABD
#Avrupa
il y a 7 ans