|

ABD kendisine tebaa arıyor

Tunus’un eski Cumhurbaşkanı Merzuki, Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan idaresinde ikinci bağımsızlığını kazandığını söyledi. Merzuki, Türkiye’ye karşı yürütülen spekülatif gelişmeler için de “ABD yönetimi, bölgede müttefik ya da dost değil bilakis kendisine tebaa ve uydu arıyor. Bu da Türkiye’de yok” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 20/08/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:14 - 20/08/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
​Tunus'un eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki
​Tunus'un eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki

Tunus'un eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Türkiye'nin, Erdoğan idaresinde ikinci bağımsızlığını kazandığını belirtti: ABD yönetimi, bölgede müttefik ya da dost değil kendisine tebaa ve uydu arıyor. Bu da Türkiye'de yok.

Tunus eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Türkiye'ye karşı yürütülen spekülatif atak ve son zamanlarda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Arap halklarının geçen yüzyılda sömürgeciliğe karşı şimdi de "tiranlık ve az gelişmişliğe karşı" ikinci bağımsızlık mücadelesinde olduğunu belirten Merzuki, "Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan'ın idaresinde ikinci bağımsızlığını kazandı. Arap halkları, Türkiye'nin mücadelesini kendilerinin de mücadelesi gibi görerek tüm kalpleriyle Türkiye'nin yanındadır" dedi.

Merzuki, Türkiye'ye yönelik 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi ve ekonomik spekülatif atakların arkasında Washington, İsrail ve bazı bölgesel ülkelerin bulunduğunu belirtti. Merzuki, ABD'li Rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılması talebinin ise "ABD Başkanı Donald Trump için sadece bir mazeret olduğunu Amerika'nın Türkiye'ye saldırmak için başka bir mazeret bulacağını" savundu. Merzuki, Arap halklarının Türkiye tecrübesine her zaman olumlu bir şekilde baktığını ve bundan ilham aldığını ifade ederek, bazı Arap rejimlerinin ise Türkiye'ye düşmanca tavrının arkasında bu gerçeğin yattığı değerlendirmesinde bulundu.

ANKARA'YI TEHDİT OLARAK GÖRÜYOR

Ankara ile Washington arasında son dönemde yaşanan gerginliğe değinen Merzuki, "Türkiye'nin duruşu bağımsız bir devletin duruşu ve bu gerilimi yükseltiyor. ABD yönetimi, bölgede müttefik ya da dost değil bilakis kendisine tebaa ve uydu arıyor. Bu da Türkiye'de yok" diye konuştu. Merzuki, krizin uluslararası boyutuna da değinerek, ABD'nin Türkiye'yi değişen yeni dünya düzeninde tehdit olarak gördüğü için erken tedbir almaya çalıştığını vurguladı.

Türkiye öncülük ediyor

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki, "Tarih boyunca birçok medeniyet dünyaya hakim olmuştur. Roma, Pers, Arap, Osmanlı ve İngiliz imparatorlukları bunlardan bazıları. Bunların hepsinin vakti bir gün doldu. Bugün de Batı'nın dünya hegemonyasının sonlandığı ve çok kutuplu bir dünya düzenine geçişine tanıklık ediyoruz. Gözümüzün önünde yeni bir dünya şekilleniyor bunda da baş aktör, Arap ve İslam dünyası değil, Çin ve yarın Hindistan. Bu yeni dünyada Arap ve İslam dünyası boşluklardan faydalanarak büyüme fırsatı elde edecek. Buna da Türkiye öncülük ediyor. Bugün yaşananlar, bu öncüyü durdurarak eninde sonunda gerçekleşecek bu değişimi engelleme çabasıdır" dedi.

#Tunus
#Munsif el-Merzuki
#Türkiye
6 yıl önce