|

ABD ve DEAŞ petrolde anlaştı

DEAŞ’lı bin 300 teröristin silahlarıyla Rakka’dan tahliyesinin perde arkası ortaya çıktı. ABD, DEAŞ’tan tahliye karşılığında Deyrizor’un el Cafra petrol bölgesinin PKK/PYD’ye bırakılmasını istedi. Rakka anlaşmasından sonra DEAŞ, petrol bölgesini PKK’ya bıraktı. ABD’nin Irak ve Suriye’deki katliamlarından sorumlu adamı Brett McGurk’ün bizzat yürüttüğü ABD-DEAŞ müzakere süreci Musul’da başladı. Kasım ayında DEAŞ ile Musul, Tel Afer, Rakka ve Deyrizor’a yönelik 6 ayrı anlaşma yapıldı. Sözleşme metinlerine anlaşmanın tarafı olarak tabela örgüt ‘SDG’nin ismi yazıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 08:36 - 4/12/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Brett McGurk
Brett McGurk

ABD eliyle Rakka’da gerçekleşen DEAŞ tasviyesinin arka planına dair gerçekler gün yüzüne çıkıyor. Edinilen bilgiye göre Rakka’da DEAŞ’la anlaşma yapan ABD, 1300 teröristin çıkarılması karşılığında Deyrizor’un el-Cafra petrol bölgesinin PKK’ya terk edilmesine dair söz aldı. ABD-PKK ittifakıyla eşzamanlı olarak Esed-Rus-İran ittifakının da ele geçirmeye çalıştığı zengin petrol rezervine sahip bölge, Rakka’da yapılan anlaşmadan hemen sonra DEAŞ tarafından PKK’ya teslim edildi.

DEAŞ'A DEVLET MUAMELESİ

Beyaz Saray’a bağlı sömürge valisi Brett McGurk’ün bizzat yürüttüğü ABD-DEAŞ müzakere süreci Musul’da başladı. Kasım ayında DEAŞ’la Musul, Tel Afer, Rakka ve Deyrizor’a yönelik 6 ayrı anlaşma yapan ABD, sözleşme metinlerine ise anlaşmanın tarafı olarak tabela örgüt ‘SDG’ ismini yazdı. Mutabakat metinlerinde DEAŞ terör örgütüne ‘devlet’ muamelesi yapan ABD, hem Rakka’dan DEAŞ’lı tahliyesinde hem de sonraki anlaşmalarda şu hususları içeren maddelerin altına SDG maskesiyle imza attı:

O MADDELERDEN BAZILARI

‘İki tarafın da sahip olduğu bölgelere yönelik tüm askeri operasyonların durdurulması’, ‘sınır saygınlığının korunması’, ‘her iki taraf arasında ortak askeri koordinasyon kurulması’, ‘anlaşmayı bozan olağandışı durumların müzakere yolu ile çözülmesi’, ‘esirlerin 3. tarafa teslim edilmemesi’, ‘DEAŞ’a gitmek isteyen Suriyeli ve yabancı savaşçılara müdahale edilmemesi’...


Suriye genelinde en zengin petrol yataklarına sahip Deyrizor’da petrol kuyularının yüzde 70’i DEAŞ tarafından PKK’ya teslim edildi. El-Tanek, el-Ömer, el-Verd, el-Cafra ve Konika kuyuları DEAŞ-ABD arasında yürütülen müzakereler sonrası PKK’ya devredilen kuyulardan başlıcaları.

#PKK
#DEAŞ
#ABD
#Suriye
6 yıl önce