|

ABD'den S-400 tehdidi: Yaptırım uygularız

ABD Dışişleri Bakanlığı, S-400 savunma sistemi satın alan Türkiye'yi yaptırım uygulamakla tehdit etmeye kalkıştı.

Yeni Şafak
18:09 - 26/06/2018 Salı
Güncelleme: 18:23 - 26/06/2018 Salı
Yeni Şafak
Foto: Arşiv
Foto: Arşiv

Türkiye’nin acil ulusal güvenlik ihtiyacını gidermek amacıyla, Rusya’dan satın aldığı S400 füze savunma sistemine yönelik NATO ve ABD’den tehdit içerikli mesajlar gelmeye devam ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alan Türkiye'yi 'yaptırım uygulamakla' tehdit etmeye kalkıştı.

Geçtiğimiz günlerde de ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi Grant, S400’lerin kullanıma sokulması halinde, Türkiye’ye üretim ortağı olduğu F-35 yeni nesil savaş uçaklarını teslim etmemekle tehdit etmişti.

  • Türkiye savunmasız kalsın arzusu
  • Uzun menzilli hava savunma sistemi ihtiyacının karşılanmasında teknoloji transferi ve ortak üretim modelini ilk kıstas koyan Türkiye, Amerika’nın bu teklifine yanaşmamıştı.
  • Bir süre daha Türkiye sorunu diplomasi yoluyla halletmeye çalıştı ancak ihale iptal edildi. NATO üyesi diğer ülkelerin de işbirliğine yanaşmaması üzerine Türkiye, kendi milli sistemini imal kararı aldı ve çalışmalar başladı. Ancak Suriye sınırından artan tehdit ve NATO’nun Türkiye sınırına Patriot yerleştirme konusunda yaşattığı sıkıntılar Türkiye’nin bu ihtiyacını kısa sürede karşılamasını zorunlu kıldı.
#ABD
#Türkiye
#Yaptırım
6 yıl önce