|

Almanya'nın Opsiyon Modeli'nde ihlal var

Almanya'da önümüzdeki günlerde uygulamaya geçmesi planlanan 'Opsiyon Modeli' çifte vatandaşlığı olan binlerce kişiyi mağdur edebilir. Almanya'nın Potsdam Üniversitesi profesörlerinden Andreas Zimmerman'ın hazırladığı konuya ilişkin raporda uygulamanın 'AB ve Anayasa Hukuku'nu ihlal ettiği ve 'eşitliğe aykırı' olduğu belirtiliyor.

YENİSAFAK.COM.TR
00:00 - 21/06/2014 Cumartesi
Güncelleme: 18:36 - 21/06/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Almanya'nın Opsiyon Modeli'nde ihlal var
Almanya'nın Opsiyon Modeli'nde ihlal var

Almanya'nın Potsdam Üniversitesi profesörlerinden Andreas Zimmermann, Federal koalisyon hükümetinin opsiyon modeli, AB hukuku ve ululuslararası hukuk açısından oluşturabileceği sorunları ortaya koyan bir bilirkişi raporu hazırlandı.

'3 adım ileri 2 adım geri'

Merkezi Köln'de bulunan Uluslararası Haksızlık ve Irkçılıkla mücadele derneği 'FAİR' tarafından hazırlanan rapor, Federal hükümetin tasarladığı kanun değişikliğini '3 adım ileri 2 adım geri' olarak niteledi.

Eşitlik ilkesine aykırı

Raporda, planlanan yeni düzenleme sonucunda birçok kişinin Alman vatandaşlığını kaybedeceği belirtiliyor. Halihazırdaki vatandaşlık kanununa göre, özellikle çoğunluğunu Türk asıllı gençlerin oluşturduğu yabancı çocuklarına, 'opsiyon modeli' adı verilen bu sistemle tercih hakkı veriliyor. 23 yaşını doldurmuş yabancı gençler, ya Alman vatandaşlığını ya da ailelerinin geldiği ülke vatandaşlığını seçmek zorunda kalıyor.

Zimmermann hazırladığı raporda, 'Federal Hükümet'in tasarısı münferit durumlarda çelişkilere sebebiyet verecek ve eşitlik ilkesine aykırı sonuçlar doğuracaktır.

AB Hukuk temellerine oturmuyor

Bu düzenleme, AB Hukuku açısından da sağlam temellere oturmamaktadır. Çünkü Alman vatandaşlığının kaybedilmesi, Avrupa Birliği vatandaşlığının kaybedilmesini de beraberinde getirmektedir.' dedi.

Opsiyon Modeli 2000 yılında Almanya'da yürürlüğe girmiş ve anne veya babası Alman vatansaşı olan her çocuğa Alman vatandaşı olma hakkı tanıyan bir yasaydı. Ancak planlanan düzenlemede ebeveynlerinden birisi Alman vatandaşı olan çocuğun 23 yaşına geldiğinde Alman vatandaşlığını ya da diğer ebeveynin vatandaşı olduğu ülkenin vatandaşı olması arasında tercih yapmaya zorlanıyor.



10 yıl önce