|

Arakan’a İnsani yardım engeli

Uluslararası yardım kuruluşları Arakan’ın kuzeyine tıbbi ve insani yardım ulaştıramıyor. Bölgedeki ihtiyaç sahiplerine tıbbi yardım ulaştırmak için mücadele veren Sınır Tanımayan Doktorlar, Myanmar Hükümeti’nden defalarca seyahat ve çalışma izni istemelerine rağmen bürokratik engellerle karşılaştıklarını duyurdu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 04:35 - 11/08/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​Myammar’ın Arakan bölgesinin kuzeyinde yaşayan Müslümanlar’ın insani yardımlardan yararlanamadığı ortaya çıktı.
​Myammar’ın Arakan bölgesinin kuzeyinde yaşayan Müslümanlar’ın insani yardımlardan yararlanamadığı ortaya çıktı.

Myammar’ın Arakan bölgesinin kuzeyinde yaşayan Müslümanlar’ın insani yardımlardan yararlanamadığı ortaya çıktı. Sınır Tanımayan Doktorlar, Myammar hükümetinin ortaya koyduğu bürokratik engeller nedeniyle seyahat ve çalışma izinlerinin çıkmadığını, bu nedenle bölgeye insani yardım faaliyetlerinin ulaştırılamadığını duyurdu. Kuruluş, Arakan’da kuzey kesiminde tıbbi ve insani ihtiyaçlara yönelik uzun vadeli ve bağımsız bir değerlendirme yapılamadığını duyurdu.

İZİN TALEP EDİYORUZ

Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Myanmar’daki çalışmalarından sorumlu program yöneticisi Benoit de Gryse, Myanmar Hükumeti’ne çağrı yaparak, “Yardım kuruluşlarının bölgeye girememesi, ihtiyaç tespitini ve insani durumun net bir şekilde ortaya konulmasını engelliyor. Bölge halkının sağlık ihtiyaçlarının değerlendirilebilmesi ve giderilebilmesi için, MSF olarak bir kez daha Myanmar Hükümeti’nden, bağımsız ve tarafsız insani yardım kuruluşlarının kuzey Arakan’a derhal ve engellenmeksizin girmesine izin vermesini talep ediyoruz” dedi.


Devletsiz Rohingya

İlk kez 1994 yılında bölgeye giden Sınır Tanımayan Doktorlar, kuzey Rakhine’deki bütün topluluklara sağlık hizmeti veriyordu. Bölgede 4 farklı sağlık merkezi bulunan kuruluşun, 11 Ağustos 2017’de faaliyetleri askıya alındı. 25 Ağustos 2017 tarihinden itibaren Rohingya halkını hedef alan yaygın şiddet olayları nedeniyle 700 bin Rohingya’nın terk ettiği kuzey Arakan’da, pek çok bölgesi bugün ıssız. Ancak yine de bölge genelinde 550 ila 660 bin devletsiz Rohingya yaşıyor.

#Myammar
#Arakan
6 yıl önce