|

Esed yargılanmalı

Birleşmiş Milletler, Suriye rejiminin binlerce tutukluyu öldürmesini “imha” ve “insanlık ve savaş suçu” olarak tanımladı ve bu suçları işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğini açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/02/2016 Salı
Güncelleme: 21:38 - 8/02/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

BM Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Suriye'de gözaltında bulunan insanların ölümleri ve maruz kaldıkları sistematik şiddet hakkındaki raporuyla ilgili BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, “Suriye'de son dört buçuk yılda savaşan taraflarca, çoğunlukla da rejim tarafından gözaltına alınan binlerce tutuklu öldürüldü. Suriye rejimi insanlık ve savaş suçu işliyor” dedi.



MUTLAKA HESAP VERMELİ


Pinheiro, “Suriye'de insanlık ve savaş suçu işleyenlerin hesap verme zorunluluğu olmalı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmalı” çağrısında bulundu. Komisyon Başkanı, Suriye'de insanların yaklaşık beş yıldır keyfi olarak gözaltına alındığını, tutuklandığını ve rehin alındığını söyledi. Suriye rejimi tarafından on binlerce insanın gözaltına alındığı ve gözaltına alınan insanların bazılarının ortadan kaybolduğunu ifade eden Pinheiro, ülkede savaşan taraflara tutukluları serbest bırakma çağrısında bulundu. Pinheiro, Suriye'de gözaltına bulunan ya da gözaltındayken öldürüllerin sayısı hakkında hakkında net bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.



ADALET OLMADAN BARIŞ SAĞLANAMAZ


BM Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Üyesi Carla del Ponte ise, “Suriye'de insanlık ve savaş suçları nedeniyle hesap verme zorunluluğu, ülkedeki siyasi çözümün bir parçasını oluşturmalı. Adalet olmadan barış sağlanamaz” dedi. BM Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporunda, Suriye'deki işkence ve cinayetlerin ülkedeki cezaevleri sayesinde gizlendiğini ve tutukluların, savaş alanından ve gözden uzak cezaevlerinde öldürüldüğünü belirterek, Suriye rejimi ile terör örgütleri IŞİD ve El Nusra'nın savaş suçu işlediğini duyurmuştu. Raporun, 10 Mart 2011 - 30 Kasım 2015 tarihleri arasında öldürülen tutuklular hakkında 621 kişiyle yapılan görüşmelerle elde edilen bilgiler ışığında hazırlandığı açıklanmıştı


#Birleşmiş Milletler
#Suriye rejimi
#Carla del Ponte
8 yıl önce