Gazze can çekişiyor

Rabia Şenol
04:00, 28/08/2026, Cuma
Yeni Şafak
Gazze can çekişiyor
Gazi Hamad

İstanbul’da Türk gazetecilerle bir araya gelen Hamas Müzakere Heyeti üyesi Gazi Hamad, Gazze’deki tabloyu böyle özetledi: Yeterli gıda yok, ilaç yok, tıbbi malzeme yok, su yok, enkazların altında yüzlerce cenaze var, çevre koşulları çok kötü durumda.

Hamas liderlerinden ve Müzakere Heyeti üyesi Gazi Hamad, Gazze’de koşulların çok ağır olduğunu, ateşkes şartlarına uymayan İsrail yüzünden yüz binlerin insani krizle karşı karşıya olduğunu söyledi. Gazi Hamad, İstanbul’da gazetecilerle bir araya geldi. İsrail’in ateşkes anlaşmasından sonra tek bir olumlu adım atmadığını vurguladı.

GAZZE'NİN YÖNETİMİ FİLİSTİNLİLERİN ELİNDE OLMALIDIR

“Ortada bir anlaşma var ancak İsrail bu anlaşmaya bağlı kalmıyor" diyen Hamad, şunları kaydetti: "Gazze’de saldırılar, sivillerin hedef alınması ve yıkım devam ediyor. İsrail anlaşmaya yanaşmıyor ve gerekli tavizleri vermek istemiyor. Bunun arkasında iç siyasi hesaplar da bulunuyor. İsrailli yetkililer, özellikle de siyasi liderler, verecekleri tavizlerin gelecek seçimlerde kendilerine kaybettireceğini düşünüyorlar. Bu nedenle anlaşmanın uygulanmasına yönelik ciddi bir isteksizlik söz konusu.” Silah meselesinin müzakerelerde en tartışmalı başlıklardan biri olduğuna dikkati çeken Hamad, “Bu mesele yalnızca Hamas’ın silah bırakması şeklinde ele alınamaz. Silah konusu, İsrail ordusunun Gazze’den çekilmesi, Gazze’nin yönetimini üstlenecek Filistinli ulusal heyetin oluşturulması ve uluslararası bir gücün görev ve yetkilerinin netleştirilmesi gibi birçok aşamaya bağlıdır” diye konuştu. Görüşmelerde silahların doğrudan teslim edilmesinden ziyade ağır silahların Filistinli ulusal bir yapı tarafından muhafaza edilmesine yönelik bir yaklaşımın ele alındığını belirten Hamad, “Gazze’nin güvenliği ve geleceğine ilişkin kararların dışarıdan dayatılmasını kabul etmiyoruz. Gazze’nin yönetimi ve geleceği Filistinlilerin elinde olmalıdır” dedi.

GÜNLÜK YAKLAŞIK 220 TIR GİRİYOR

İsrail'in Gazze’ye yardım girişlerinde ciddi kısıtlamalar uyguladığını belirten Hamad, şunları anlattı: “Bizim günlük olarak en az 600 yardım tırına ihtiyacımız var. Ancak şu anda Gazze’ye yaklaşık 220 tır giriyor. Üstelik bunların yaklaşık yarısı ticari mal taşıyan araçlardan oluşuyor. Geriye kalan kısmı ise insani yardım taşıyor. Örneğin Gazze’de ciddi bir su krizi yaşanıyor. İsrail, altyapı sistemini ve çok sayıda su kuyusunun büyük bölümünü tahrip etti. İlaç temininde de ciddi sorunlar yaşanıyor. Hastanelerde tıbbi ekipman eksikliği yaşanıyor. Gazze’de çevre koşulları da son derece kötü. Enkazın kaldırılması da büyük bir sorun. Yeterli ekipman yok. Hala enkaz altında ve çeşitli bölgelerde çıkarılmayı bekleyen yüzlerce cenaze bulunuyor.”


İsrail hükümetinde seçim krizi: Netanyahu ile Ben-Gvir sosyal medyada birbirine girdi
Dünya
İsrail hükümetinde seçim krizi: Netanyahu ile Ben-Gvir sosyal medyada birbirine girdi
İsrail'den çocukların uçurtmalarına 'savaş' tehdidi: Katz sürenin dolduğunu duyurdu
Dünya
İsrail'den çocukların uçurtmalarına 'savaş' tehdidi: Katz sürenin dolduğunu duyurdu
SDG'nin silah bırakmasıyla ilgili MSB'den açıklama
Gündem
SDG'nin silah bırakmasıyla ilgili MSB'den açıklama
Siyonistleri ifşa ettiler
Dünya
Siyonistleri ifşa ettiler

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026