|

İngiliz medyası ırkçıların ekmeğine yağ sürüyor

İngiltere'de bir lisede yaşıtlarının saldırısına uğrayan iki Suriyeli kardeş, ülkedeki ırkçılığı bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, İngiliz medyasının bu saldırılarda rolü olduğu olduğu düşüncesinde. Ana akım İngiliz medyasının İslam'ı sunuş tarzı, orada yaşayan Müslümanların hayatlarını ciddi şekilde etkiliyor.

Yeni Şafak
13:00 - 29/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 13:28 - 29/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
İngiliz gazetelerinde yer alan mülteci haberleri.
İngiliz gazetelerinde yer alan mülteci haberleri.

İngiltere'nin Huddersfield şehrinde yaşayan 15 yaşındaki Suriyeli mülteci Cemal'in uğradığı ırkçı saldırı medyada geniş yankı bulmuştu. Cemal'in kız kardeşinin de benzer bir saldırıya maruz kaldığı görüntüler ortaya çıktı. Bu görüntülerle birlikte İngiltere'de yükselişte olan ırkçılık ve medyanın buna etkisi bir kez daha gündeme geldi.

İngiltere'de aşırı sağcı medya kuruluşları, attıkları mülteci manşetlerle bu tür saldırılara geçit sağlıyor.

Daily Express gazetesinin attığı göçmen manşeti buna bir örnek. Gazete, İngiltere'de iş sektörünün mülteciler sebebiyle alt üst olduğunu iddia ettiği haberine şu başlığı atmıştı:
"Tüm yeni işleri mülteciler aldı"

İngiltere’de son yıllarda İslamofobi kaynaklı saldırılarda dikkate değer bir artış yaşanırken, ülkede nefret suçlarını takip eden Tell Mama adlı kuruluşun verilerine göre
2017’de bu türden 1200’den fazla saldırı gerçekleşti.

Daily Mail gazetesi ise, attığı manşetle "Caddelerimize doluştular" şeklinde çirkin ifadeler kullanmıştı.


Uzmanlar, İngiltere'de yaşayan herkesin İngiliz olmakla gurur duyduğunu ifade ediyor. Uzmanlar, ana akım İngiliz medyasının İslam'ı ve Müslümanları sunuş tarzı, sıradan Müslümanların hayatlarını ciddi şekilde etkilediği görüşünde.

İngiliz medyası radikallerin ekmeğine yağ sürüyor

Cambridge Üniversitesi'nde son yapılan bir araştırmaya göre medya, İngiliz Müslümanlara yönelik artan düşmanlığı körüklüyor. İngiliz Müslüman Konseyi'nin sözcüsü Mikdad Versi, daha önce yazdığı bir makalede Müslümanlar hakkında kullanılan kışkırtıcı başlıklar ve haberlerin bir dökümünü verdi ve bu yayınların editörlerinin
"medyadaki bu probleme sahip çıkmalarını ve onu çözebilmek için bir anlamı olacak adımlar atmalarını"
istedi.


Yine 2013'te yapılan 'medyanın İslam söylemi' konulu bir araştırma, İngiliz medyasının bazı mensuplarının, radikallerin ekmeğine yağ sürdüğü, zira teröristlerin de İslâm'ın bu tarz olumsuz medya temsillerini, gençleri, dinlerine savaş açılmış olduğu imasıyla Batı karşıtlığı konusunda nüfuz altına alabilmek için kullandığı neticesine varmıştı.



#İngiltere
#Saldırı
#Huddersfield
#Jamal
#Suriye
5 yıl önce