İran ilk kez can kaybı sayısı verdi: Protestolarda 5 bin kişi öldürüldü

04:00, 19/01/2026, Pazartesi
Yeni Şafak
İran ilk kez can kaybı sayısı verdi: Protestolarda 5 bin kişi öldürüldü
İran.

İranlı bir yetkili, ülkedeki protestolarda en az beş bin kişinin öldüğünü aktardı.

İngiliz medyasına konulan yetkili, hayatını kaybedenlerden yaklaşık 500'ünün güvenlik görevlisi olduğunu belirterek, "masum İranlıların" öldürülmesinden "teröristleri ve silahlı isyancıları" sorumlu tuttu. Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Reuters'e verdiği demeçte, en şiddetli çatışmaların ve en yüksek ölüm sayılarının İran'ın kuzeybatısındaki bölgelerde olduğunu ifade etti. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de cumartesi günü yaptığı açıklamada protestolar sırasında binlerce kişinin öldüğünü ilk kez kabul etmişti. Hamaney, "İsrail ve ABD ile bağlantılı olanlar, iki haftadan uzun süren ve İran’ı sarsan protestolar sırasında büyük hasara yol açtı ve binlerce insanı öldürdü" ifadelerini kullandı. ABD ve İsrail’i şiddet olaylarına doğrudan karışmakla suçlayan Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump’ı "suçlu" olarak nitelendirmişti. ABD merkezli İran'daki İnsan Hakları Aktivistleri Grubu (HRANA) cumartesi günü yaptığı açıklamada, ölü sayısının 3 bin 308'e ulaştığını ve 4 bin 382 vakanın daha incelendiğini belirtti.

TRUMP, HAMANEY'İ HEDEF ALDI

Öte yandan, Trump, ABD merkezli Politico haber sitesine yaptığı açıklamada ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’i sert sözlerle eleştirdi. Trump, “İran’ın lideri olarak işlediği suç, ülkenin tamamen yıkılması ve daha önce hiç görülmemiş düzeyde şiddet kullanılmasıdır" değerlendirmesinde bulundu. Hamaney’i "hasta bir adam" olarak niteleyen Trump, "Ülkesini düzgün yönetmeli ve insanları öldürmeyi bırakmalı. İran, onun kötü liderliği nedeniyle dünyanın yaşanabilecek en kötü yeri" dedi. Trump, "Liderlik, tıpkı benim ABD’yi yönettiğim gibi ülkesini düzgün bir şekilde yönetmeye odaklanmalı. Kontrolü sağlamak için binlerce insanı öldürmeye değil. Liderlik saygı gerektirir, korku ve ölüm değil" ifadelerini kullandı. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise X'ten yaptığı açıklamada, "İran halkının hayatında zorluk veya geçim sıkıntısı varsa, bunun en önemli nedenlerinden biri ABD'nin ve müttefiklerinin uzun süredir devam eden düşmanlığı ile insanlık dışı yaptırımlarıdır. Liderimize yönelik bir saldırı, İran halkıyla topyekün savaş anlamına gelir" ifadelerini kullandı.


İran halkı Pehlevi’yi istemiyor
Dünya
İran halkı Pehlevi’yi istemiyor
Atina’da İran Büyükelçiliği önünde protesto
Dünya
Atina’da İran Büyükelçiliği önünde protesto
İran düşerse Türkiye'ye ne olur?
Özel
İran düşerse Türkiye'ye ne olur?

Başlıklar :İranOrtadoğuABD
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026