|

İşgalde 33'üncü gün: Müzakere masası İstanbul'da kurulacak

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları 33'üncü gününe girdi. Rusya, Ukrayna'daki ilerleyişini sürdürürken, Türkiye iki ülke arasındaki arabuluculuk çabalarını hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşerek, müzakerelerin İstanbul'da yapılması konusunda mutabık kaldı. Görüşmelerin bugün başlaması planlanıyor. İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...

22:45 - 28/03/2022 Pazartesi
Güncelleme: 23:50 - 28/03/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Tüm dünyanın takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 33'üncü güne girdi.

Rusya'nın sivil ayrımı gözetmeksizin saldırıları sürerken, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kritik bir görüşme gerçekleştirdi.

İki lider, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul’da yapılması konusunda mutabık kaldı. Gözler ise Türkiye'de yapılacak görüşmelere çevrildi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...



23.11:
Rus ordusunun Ukrayna'nın Rivne bölgesindeki bir petrol deposunu füzelerle vurduğu bildirildi.

23.05: Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile yapılacak müzakerelerde yeni turun Türkiye’de düzenlenecek olmasından dolayı Türkiye’ye teşekkür etti.

22.00:
Ukrayna heyeti, müzakere görüşmeleri için İstanbul'a geldi.
20.54:
Katar ve Fransa Dışişleri Bakanları, Ukrayna'daki krizin diplomatik yollardan çözülmesi ve tarafların uluslararası hukuka riayet etmesi gerektiğini bildirdi.

20.46:
Polonya'da "istenmeyen kişi" ilan edilen Rus diplomatlar ülkeden ayrıldı.
20.45:
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin dış politikasında önceliklerinin özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında enerji ve Rusya ile ilişkiler olacağını belirterek, enerji tüketiminde tasarruf yapılması gerektiğini söyledi.
19.00:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de gerçekleşen kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Yarın İstanbul'da bir araya gelecek Rusya ve Ukrayna heyetleri ile kısa birer görüşme yapacağını belirtti.

18.53:
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın bir ay önce Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın ardından "insani ateşkes" çağrısında bulundu.
18.17:
İstanbul'da gerçekleşecek olan Rusya-Ukrayna müzakerelerinin yeri ve saati belli oldu. Toplantı, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde sabah saat 10.30'da başlayacak.
17.46:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Şehirlerimizin belediye başkanlarını kaçırıyorlar. Bazılarını öldürdüler. Bazılarını bulamıyoruz. Bulduklarımızın bazıları ise zaten ölmüş. Bazılarının yerleri değiştirildi. 2014'te Donbas'ta yaptıklarının aynısını yapıyorlar. Bu operasyonları aynı kişiler gerçekleştiriyor. Aynı metodoloji" dedi.
17.24:
Rusya-Ukrayna müzakereleri için İstanbul’a gelen Rus heyeti konaklayacağı Çırağan Sarayı’na geldi.


16.10:
Rus heyeti müzakere için İstanbul'a geldi.
15.48:
Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko: "Maalesef Mariupol şehrinde hala çok sayıda insan var. Bu rakam 100 binin üstünde. Tahminlerimize göre, yaklaşık 160 bin sivil kuşatma altındaki Mariupol şehrinde bulunuyor." dedi.

Mariupol'da yaşamanın imkansız olduğunu, şehirde elektrik, ısıtma, su ve telefonun olmadığını vurgulayan Boyçenko, bunu "Rus ordusunun Mariupol halkına yönelik soykırımı" olarak nitelendirdi.

  • Boyçenko, Rusya'nın, Mariupol'a insani koridorun açılmasına söz vermesine rağmen gerçekte bunu engellediğini kaydetti.

15.41:
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, son 24 saatte Rus ordusuna ait 4 uçak, 1 helikopter, 2 insansız hava aracı, 2 seyir füzesi, 2 tank, bir araç ve bir zırhlı piyade aracının imha edildiğini bildirdi.
14.56:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin tarafsızlık statüsüyle ilgili Anayasa’da değişikliğe hazır olduğunu belirtti.
14.24:
Rusya’nın saldırılarında hayatını kaybeden Ukraynalı askerler Pavel Chernikov ve Roman Valkov, Lviv’de toprağa verildi.
13.54:
Rusya, Ukrayna’da gün içinde 36 askeri altyapı tesisini imha ettiğini duyurdu.
12.25:
Kremlin Sözcüsü Peskov, Rus ve Ukraynalı heyetlerin bugün Türkiye’ye gideceklerini belirterek, “Yüz yüze görüşmelere başlanmasına karar verilmesi bile başlı başına önemlidir” dedi.
12.13:
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: "Rusya ile Ukrayna arasındaki yüz yüze müzakereler bugün-yarın İstanbul'da yeniden başlayacak. Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz."
11.10:
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna'daki son durum ve İstanbul'da RF ve Ukrayna heyetleri arasında gerçekleştirilecek müzakereler ele alındı.
10.47:
Ukrayna'ya savaş açan Rus ordusunun 17 bin askerini, 123 uçağını, 127 helikopterini ve 586 tankını kaybettiği bildirildi.
09.56:
Rus ordularının, Ukrayna’nın Çernobil bölgesinde bulunan Slavutıç kasabasını ele geçirmesinin ardından Slavutıç Belediye Başkanı Yurgi Fomiçev’den yeni bir açıklama geldi. Fomiçev, Rus ordusunun bölgeden ayrıldığını belirterek, “Rus askerleri, Çernobil’de yapmayı düşündükleri işi tamamladılar. Kasabayı araştırdılar ve bugün de bölgeyi terk ettiler. Şuan da kasabada hiç Rus askeri yok” ifadelerini kullandı.
8.38: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın ülkesine 1 aydır sürdürdüğü saldırılara dair çarpıcı görüntülere yer vererek, Ukrayna’da devam eden savaşta yaşanılanlara ilişkin açıklama düzenledi.
08:15
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye’de yapılacak olan Rusya-Ukrayna müzakerelerini hatırlatarak, "Önümüzde yeni bir müzakere turu var çünkü biz barış arıyoruz. Bana söylenene göre Türkiye’de yüz yüze görüşmeler olacak" dedi.
08:00
Ukrayna'nın Volın Bölge Valisi Yuriy Pogulayko, "Lutsk şehrindeki petrol deposunu vuran seyir füzesi Belarus'tan fırlatıldı." iddiasında bulundu.
07:20
Ukrayna’nın Mariupol, Lutsk, Harkov, Jitomir, Rivne şehirleri yeniden Rus bombardımanın hedefi oldu.
07:00
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Joe Biden gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "kasap" ifadesini kullanmayacağını söyledi.
00.39:
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Joe Biden gibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "kasap" ifadesini kullanmayacağını söyledi. Macron, "Biz, Avrupalılar olarak coğrafyamızı ve tarihimizi unutmamalıyız. Rus halkına karşı savaşta değiliz." dedi.
00.02:
Ukrayna’nın Volinskaya bölgesinde bulunan Lutsk şehrindeki petrol deposu Rusya tarafından vuruldu.
#Rusya
#Ukrayna
#Savaş
#Türkiye
#Müzakere
#İstanbul
2 yıl önce