Koral, SİHA ve F-16'lar: Rus yapımı hava savunma sistemlerinin kabusu oldular

Hasan Hız
10:50, 04/03/2020, ÇarşambaG: Güncelleme: 16:09, 04/03/2020, Çarşamba
Yeni Şafak
Koral, SİHA ve F-16'lar: Rus yapımı hava savunma sistemlerinin kabusu oldular
TUSAŞ ANKA-S ve TB2 Bayraktar, son 1 haftada yüzlerce rejim hedefini vurdu.

Suriye rejimine karşı başlatılan Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında, SİHA'lar tarafından imha edilen Rus yapımı hava savunma sistemlerinin sayısı 8'e yükseldi. Türk SİHA'larının, radarları açık olan bu hava savunma sistemlerini nasıl bu kadar kolay vurduğu ise tüm dünyada tartışılmaya devam ediyor. Yeni Şafak, herkesin merak ettiği sorulara Askeri Havacılık Araştırmacısı Hakan Kılıç ile yanıt aradı. KORAL'ın arka planda büyük rol oynadığını vurgulayan Kılıç, kamuoyunda pek bilinmeyen bir noktaya da dikkat çekti.

İdlib'de 34 askerimizin şehit düşmesinin ardından başlatılan Bahar Kalkanı Harekatı'nda SİHA operasyonları başarıyla devam ediyor.

  • Harekatın başladığı günden bu yana Esed rejimine ait imha edilen Pantsir ve BUK hava savunma sistemlerinin sayısı 8'e yükseldi.
Yeni Şafak, herkesin merak ettiği "
Bu sistemler nasıl bu kadar kolay vuruluyor? Türkiye söz konusu sistemlerin angajman açığını mı yakaladı?
" sorularına Askeri Havacılık Araştırmacısı
Hakan Kılıç
ile yanıt aradı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/03/04/10/45/resized_a3c2e-4f28abddresized_aeb59ae09c8e6hakankilic.jpeg
SİHA'ların Rus yapımı hava savunma sistemlerine imha etmesinde iki önemli faktör olduğuna dikkat çeken Kılıç, "Birincisi, elektronik destek ve elektronik taaruz sistemi KORAL'ın karıştırma yapıyor. Bu şekilde Esed rejiminin hava savunma sistemi radarları kör ediliyor. İkincisi ise, bizim insansız hava araçlarımızın boyutu küçük ve kompozit yapılarından dolayı çok küçük gözüküyor.
Savaş uçağı gibi ağır metaller barındırmadığı için son anda fark ediliyor ya da uzak mesafeden görülemiyor.
Üçüncü faktör ise, bizim SİHA'larımızı vurmak için gelen savaş uçaklarını sınır gerisinden
F-16'larla düşürdüğümüz için
onların hava savunma sistemlerini rahatlıkla vurabiliyoruz" dedi.
Esed rejimine ait hava savunma sistemlerinin entegre çalışmadığının altını çizen Kılıç, "Pantsir kendi başında bir sistem olsa da, bunlar entegre bir hava savunma sistemi içerisinde çalışması gerekiyor. Rejim güçlerinde bu çok zayıf. Dolayısıyla daha çok alçak irtifa hava savunmasında kullanıldığı için alçak irtifa taraması yaparken yakalanmış olabiliyor.
Düşman uçakları ve droneların saldıracağına odaklanırken, çok daha yüksek irtifadan başka bir insansız hava aracı saldırabiliyor.
Aslında Rus kuvvetlerinin elinde olsa, çok kademeli bir hava savunma sistemi içerisinde bu kadar kolay vurulamayabilirler" değerlendirmesinde bulundu.

MAM-L OPERASYONLARDA BÜYÜK ROL OYNADI

ANKA ve TB2 SİHA'ların operasyonlarında kullanılan mühimmatın önemine dikkat çeken Kılıç, "Bu sistemlerin vurulmasın
ROKETSAN
tarafından üretilen havadan lazer güdümlü
MAM-L
sistemleri kullanıldı. Pantsir sistemlerinin çoğu bu mühimmatla vuruldu" diye konuştu.


Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026