|

Peşmerge pazarlığı

ABD’nin özel temsilcisi Brett McGurk,’ün talebi üzerine Barzani’nin Suriye’ye gönderdiği 50 peşmerge, PKK’nın üniforma restiyle karşılaşınca Irak’a geri döndü.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 21/12/2018 Cuma
Güncelleme: 05:26 - 21/12/2018 Cuma
Yeni Şafak
ABD’nin özel temsilcisi Brett McGurk (Soldan 4)
ABD’nin özel temsilcisi Brett McGurk (Soldan 4)

ABD Başkanı Trump'ın “Suriye’den çekiliyoruz” dediği saatlerde kendisine bağlı temsilci Brett McGurk, Erbil’de Barzani ile peşmerge pazarlığı yaptı.

McGurk, ABD Irak Büyükelçisi Silliman Douglas, Koalisyon Temsilcisi William Roebuck, ABD Erbil Konsolusu Steven Fagin ve Pentagon temsilcilerinden oluşan heyetle bulunduğu Erbil’de Mesut Barzani ile özel bir görüşme gerçekleştirdi. Erbil zirvesi sonrası peşmerge generali Mahmut Receb, Suriye’ye yerleştirilmesi tasarlanan ROJ gücünün öncü unsuru olarak 50 askerle birlikte Suriye’nin Yarubiye kasabasına geçti. PKK elebaşıları, peşmerge milislerinin bayraklarını bırakmasını ve KDP flamalı askeri kıyafetlerin de PKK üniformaları ile değiştirilmesini şart koştu. Sınır kasabası Yarubiye’de 3 saat kalan peşmergeler, PKK üniforması giymeyi reddederek Irak’a geri döndü. Krizin tırmanması üzerine Barzani ile ikinci görüşmeyi yapan Brett McGurk, ilk planda 8 bin askerin Tel Abyad, Resulayn ve Kamışlı bölgesine ivedilikle yerleştirilmesi gerektiğini söyledi. ABD-PKK ve peşmerge arasında bu konudaki pazarlıklar sürüyor.

5 YIL ARADAN SONRA

PKK terör örgütü 2012-2013 döneminde Suriye'nin doğu ve kuzey bölgelerinde faaliyet gösteren tüm KDP uzantısı parti, dernek ve vakıfları kapatmıştı. Barzani yanlısı binlerce Kürt'ü bölgeden çıkaran ve onlarcasını infaz eden PKK, 5 yıl aradan sonra bölgede yeniden KDP bağlantılı parti kurulmasına izin verdi. Kamışlı merkezde ilan edilen siyasi partinin adı 'Hizib el-Müstakbel Kürdi el-Demokrati' olarak belirlenirken partinin genel sekreterliğine ise Havas Halef getirildi. Kamışlı'da 5 yıl aradan sonra yeniden kurulan Barzani destekli partinin McGurk-Barzani görüşmelerinde varılan uzlaşma sonrası kurulması dikkat çekti.

  • PKK yine Esed rejimine sarıldı
  • Suriye krizinin başlangıcından bu yana PKK ile ortak hareket eden Esed rejimi, son gelişmeler üzerine Kamışlı’da teröristlerle bir toplantı yaptı. ABD’nin Suriye’den çekilme kararı almasıyla beraber harekete geçen Esed rejimi yetkilileri, PKK’nın Suriye uzantısı YPG’li terörist elebaşları ile Suriye’nin kuzeydoğusundaki Heseke iline bağlı Kamışlı’da bir araya geldi. PKK’lıların, toplantıda Esed rejiminin temsilcilerine “Türkiye’nin bölgeye girmesine izin vermeyin, girerse de bize destek verin” talebini yönelttiği öğrenildi. Teröristlerin buna karşılık, görüştükleri yetkililere, Deyrizor’da örgütün işgalinde bulunan petrol alanlarının rejim güçlerine devredilmesini teklif ettikleri öğrenildi. Öte yandan ABD güçlerinin Suriye genelindeki bütün PKK gruplarının temsilcilerini dün akşam saatlerinde Ayn İsa'da toplayarak Türkiye'nin muhtemel harekatını görüştükleri olabilir. PKK’lıların ayrıca işgal altında tuttukları bütün yerleşim yerlerinde anonslar yaparak halkı bugün Türkiye karşıtı gösteriler yapmaya zorladıkları bildirildi.

    Kasayı soyup kaçıyorlar
  • Operasyon korkusu ile büyük panik yaşayan PKK cephesinde bozgun sürüyor. Resulayn, Tel Abyad, Ayn el-Arab, Münbiç ve Kamışlı bölgelerinde 300'den fazla terörist, sivil kıyafetle kaçtı. Esed ve ÖSO bölgelerine kaçan terör örgütü mensupları arasında PKK'nın 400 bin dolarını alarak firar eden örgütün sözde Resulayn sorumlusu Ferid Bekri de bulunuyor. Haseke'de ise örgütten kaçan PKK'lılar, kendilerine engel olmak isteyen 3 teröristi öldürerek bölgeyi terk etti. Irak sınırı Yarubiye kasabasında PKK'dan ayrılan bir grup ise örgüt kasasından 7 kilo altın ve 200 bin doları alarak kaçtı.
#Brett McGurk
#Suriye
#ABD
#PKK
#Peşmerge
#Pazarlık
5 yıl önce