|

Savaş Fergana Vadisi’ne taşınacak

Rusya İçişleri Bakanı Igor Zubov’dan 28 Ocak günü dikkat çeken bir açıklama. Rus Bakan, kimliği belirlenemeyen helikopterlerin, çok sayıda DEAŞ’lı teröristi, Afganistan’ın Pakistan sınırından Tacikistan sınırına taşıdığını iddia etti.

Yeni Şafak
04:00 - 30/01/2019 Çarşamba
Güncelleme: 00:51 - 30/01/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

DEAŞ militanlarının buradan stratejik Fergana Vadisi’ne taşınacağına işaret eden açıklama, ABD’nin bölgede Soğuk Savaş dönemini hatırlatan bir stratejiyi şimdi de Çin’e karşı uyguladığı yorumuna neden oldu. Rusya Aralık 2017’de de ABD’nin Irak ve Suriye’den 10 bin DEAŞ’lıyı Afganistan’a taşıdığını belirtmişti. Geçen hafta, ABD özel kuvvetleri askerlerinin, Afganistan’ın kuzeybatısında Taliban kontrolündeki bir hapishaneye baskın yaparak 40 kadar üst düzey DEAŞ’lı teröristi kurtardığını ve helikopterlerle bilinmeyen bir yere götürdüğü iddia edilmişti.


TEK YOL TEK KUŞAK HEDEFTE

Fergana Vadisi, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan sınır üçgeninde bulunuyor. Stratejik vadiye DEAŞ terör grubunun konuşlandırılması ile Çin’in Tek Kuşak ve Tek Yol projesinin hedef alınacağı değerlendiriliyor.

  • Talibanla geçici anlaşma
  • Öte yandan ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, “Taliban ile barış görüşmelerinin başlaması için ilerleme kaydedildi” dedi. Kabil’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Halilzad, ABD’nin Afganistan hükümeti ile Taliban arasında doğrudan diyalog başlatılması için ciddi çaba gösterdiğini söyledi. Halilzad, Afganistan’da yaşanan sorunların Afganların kendi arasında çözülebileceğini, barış konusunda zeminin hiç olmadığı kadar hazır olduğunu savundu.
#Rusya
#Igor Zubov
#DEAŞ
#Fergana Vadisi
#ABD
#Taliban
5 yıl önce