|

Snowden'dan yeni iddia

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden, ABD'nin İngiltere Başbakanı David Cameron'ı da dinlediğini ileri sürdü.

Yeni Şafak
17:24 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 14:32 - 3/06/2015 Çarşamba
AA

Uluslararası Af Örgütü'nün Londra'da düzenlediği etkinliğe Rusya'dan video konferansla bağlanan Snowden, NSA'nın gözetim programı kapsamında birçok kişinin iletişim bilgilerini topladığını ve İngiltere Başbakanı Cameron'ın da bu kişiler arasında bulunduğunu söyledi.



ABD'nin Cameron'ı dinleyip dinlemediği sorusu üzerine Snowden, Amerikalı Kongre üyesi Bernie Sanders'in geçen yıl NSA direktörüne kendilerinin dinlenip dinlenmediğini sorduğunu, direktörün ise herkesi dinledikleri ve izledikleri yanıtını verdiğini kaydetti.



Snowden, "Dolayısıyla evet. David Cameron da herkes gibi NSA'nın veri tabanında bulunuyor" dedi.



İngiltere'yi NSA'nın oluşturduğu izleme ağında aktif olmakla eleştiren Snowden, İngiliz halkının gizlilik hakkının ihlal edildiğini savundu. Snowden, İngiliz hükümetine bağlı Dijital İletişim ve İstihbarat Kurumu'nun (GCHQ) da NSA ile işbirliği içerisinde olduğunu iddia etti.



ABD'den 2013 yazında kaçan ve Hong Kong'daki bir otel odasında ilk NSA belgelerini yayımlamaya başlayan Snowden, Rusya'dan sığınma izni almasının ardından halen bilinmeyen bir yerde kalıyor.



ABD, sızdırdığı NSA belgeleri nedeniyle birçok ülkeyle diplomatik krize neden olan Snowden'ı casuslukla suçluyor ve Rusya'dan iadesini istiyor.



NSA'nın aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de bulunduğu birçok kişinin iletişimini takip ettiği öne sürülmüştü.



#edward snowden
#abd casusluk ilişkileri
#david cameron
9 yıl önce