|

Suriye’de yeni dönem

Türkiye Afrin, İdlib ve Fırat Kalkanı bölgesini huzur diyarı haline getirmekte kararlı. Kadrolarda değişikliğe gidildi. Eğitim, sağlık, ulaşım, ticaret, adalet, güvenlik ve yerel yönetimde dev hamleler geliyor.

Yılmaz Bilgen
04:00 - 26/11/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:39 - 26/11/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
ÖSO birlikleri, Türkiye öncülüğünde düzenli orduya dönüştürüldü.
ÖSO birlikleri, Türkiye öncülüğünde düzenli orduya dönüştürüldü.

Başta İdlib olmak üzere Afrin ve Fırat Kalkanı bölgelerinde yeni bir dönem başlıyor. Türkiye, sınır hattı ve Suriye içerisinde tüm altyapı sürecini tamamladı. Afrin’e açılan Zeytin Dalı ve Çobanbey Gümrük Kapısı’nın açıldığı Fırat Kalkanı bölgesi ile muhaliflerin son sığınağı İdlib’de eğitim, sağlık, ulaşım, ticaret, adalet ve güvenlik, yerel yönetim alanlarında yeni hamleler geliyor.

SOYLU VE KARALOĞLU

Sınırın Suriye ve Türkiye taraflarında devam eden hazırlıklara İçişleri Bakanı son şeklini verdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 22 Kasım tarihinde sınır hattına özel bir ziyaret gerçekleştirdi. Soylu, jandarma, istihbarat, emniyet, bölge genelinde görevli vali ve kaymakamlar, emniyet sorumluları ve belediye başkanlarının katıldığı bir toplantıda yeni dönem stratejisine ilişkin son direktiflerini iletti. Afrin ve Fırat Kalkanı bölgesinde görevli sivil ve askeri kadroda önemli değişikliklere gidildi. Bölge genelinde yaşanan değişim ve gelişim sürecinin asıl, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü’ne 10 Ağustos’ta Yusuf Karaloğlu’nun atanmasıyla başladığı belirtiliyor. Karaloğlu’nun bizzat ilgilendiği süreç, sınırın Türkiye ve Suriye tarafında eşzamanlı olarak sürdü.

OPERASYON BÖYLE BAŞLADI

Eylül-Ekim döneminde başta koordinatör valiler olmak üzere emniyet ve askeri düzeyde bir dizi kadro değişimi yaşandı. Kasım ayı başında ise Hatay, Gaziantep, Kilis Valiliği ve ilçe kaymakamlıkları ile birlikte birçok kademede revizyon gerçekleştirildi. Gerekli hazırlıkların tamamlanması sonrası Afrin, Cerablus, Bab ve Çobanbey’de ‘huzur operasyonları’ başladı. ÖSO ve TSK tarafından yapılan operasyonlar kapsamında farklı suçlara karıştığı tespit edilen 200 kişi tutuklandı. Yeni Şafak’ın ulaştığı bilgilere göre, MİT ve yerel güçlerin ortak çalışmasıyla 600 kişilik tutuklama listesi oluşturuldu. Bölgede yağmacılık yapan ve huzur bozan faaliyetlere karışan kişilerin bertaraf edilmesi sonrası kuyumcular başta olmak üzere birçok yeni girişimci bölgeye yatırımlar için atağa kalktı. Bu ticari ve ekonomik hareketliliğin güvenlik standardının daha da yükselmesiyle birlikte artıracağı kaydediliyor.

  • ÖSO kışlaya
  • Suriye iç savaşında milis kuvvet yapılanması şeklinde savaşan ÖSO birlikleri, Türkiye öncülüğünde düzenli orduya dönüştürüldü. ‘Vatan Ordusu’ olarak organize edilen muhalif birlikler 3 kolordu ve 33 bin kişilik güç olarak yeniden yapılandı. Eğitim çalışmaları devam eden ÖSO güçleri, Suriye’de başlayan yeni dönem stratejisi dâhilinde tüm yerleşim beldelerinden çıkarak askeri kışlalara yerleştirilecek. ÖSO askerleri Münbiç ve sonrasında Fırat’ın doğusuna yönelik harekâta hazır hale getirilecek. ÖSO birliklerinin hem eğitim kalitesi hem de sayısı artırılacak.

#Türkiye
#Afrin
#İdlib
#ÖSO
#Suriye
5 yıl önce