|

Türkiye zorlu müttefik

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “S-400 almaya devam edeceğiz” açıklaması ardından ABD Başkanı Joe Biden’ın “Bu konuları çoktan geçtik” sözlerine rağmen ABD tarafı henüz Türkiye’nin kararlığını anlayamadı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, S-400 konusunda Rusya’dan yeni silah alımı yapmaması konusunda her fırsatta ısrarcı olacaklarını söyledi.

00:00 - 3/10/2021 Pazar
Güncelleme: 07:09 - 3/10/2021 Pazar
Yeni Şafak
Wendy Sherman
Wendy Sherman

Türkiye’nin ulusal güvenliğini yakından ilgilendiren konularda adeta kör ve sağır olan ABD, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’’ın Türkiye’nin S-400 kararına kimsenin karışmayacağını ve Rusya ile askeri işbirliğinin devam edeceğini açıklaması ardından yine Türkiye’ye yönelik tehdit dili kullandı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Türkiye’nin Rusya’dan yeni silah alımı yapmaması konusunda her fırsatta ısrarcı olacaklarını söyledi.

  • “Türkiye’yi her düzeyde ve her fırsatta S-400 sistemini elinde tutmamaya ve ilave Rus askeri teçhizatı satın almaktan kaçınmaya çağırdık” ifadelerini kullanan Sherman, “S-400, NATO sistemleriyle uyumlu değil. Bu yönde hareket etmeleri halinde sonuçlarının ne olacağını Türkiye’ye açıklamaya devam ediyoruz” dedi.

Sherman, “Türkiye bazen bizim için zorluk teşkil ediyor. Onların da ABD’nin zaman zaman kendileri açısından zorluk teşkil ettiğini düşündüklerinden eminim. Ancak onlar değerli bir NATO müttefiki” değerlendirmesinde bulundu.

BİDEN BU KONULARI GEÇMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amerikan kanalında açık açık “S-400 almaya devam edeceğiz” açıklaması, ABD Başkanı Joe Biden’a sorulmuştu. Beyaz Saray’ın bahçesindeki kalabalık gazeteci grubuyla karşılaşan Biden, S-400 meselesi için, “Bu konuları çoktan geçtik” demişti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in 2 saat 45 dakikalık baş başa görüşmesinde iki ülkenin savunma sanayi alanındaki işbrliğinin artacağı kararlar alınmıştı. Erdoğan, F-35 konusunda da ABD’nin ya uçakları ya da Türkiyenin ödediği paranın verilmesi gerektiğini söylemişti.
#S-400
#Joe Biden
#Wendy Sherman
3 yıl önce