|

Yunanistan, Ege’de yeni NATO üssü istiyor

Yunanistan Savunma Bakanı Panayotis Kammenos, Ege'de yeni bir NATO üssü oluşturulması teklifinde bulunmaya hazırlandıklarını açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 17/05/2015 Pazar
Güncelleme: 01:45 - 17/05/2015 Pazar
Diğer

Kammenos, Atina'da düzenlenen Economist dergisinin konferansında yaptığı konuşmada, Yunan hükümetinin bu konudaki teklifini önümüzdeki günlerde gerçekleştirmeyi planladığı ABD ziyareti sırasında Amerikalı yetkililere ileteceğini açıkladı.



Yunanistan'ın bu teklifinin, NATO'ya Ege'de Türkiye'nin faaliyetlerini yakından izletmek amacı taşıdığını belirten Kammenos, "Türkiye Ege'de Yunan hava sahasını ihlal ediyor. NATO'nun Türkiye'nin tavırları konusunda anında bilgisi olmalı" diye konuştu.



Sorular üzerine, Yunanistan Savunma Bakanlığının Girit'teki Suda Amerikan Üssü'nü de hesap ederek NATO'nun ihtiyaçları konusunda çalışma yaptığını anlatan Kammenos, "Üssün inşa edileceği adayı şu anda söylemek istemiyorum. Mümkün olduğunca doğuda ve güneyde olursa o kadar daha iyi görüntü olacak ve Türkiye ile ilgili sorunların çözümüne yardımcı olacak" ifadelerini kullandı.



'AB VE NATO, RUSYA İLE İŞBİRLİĞİ YAPMALI'


Yunanistan'ın, NATO'nun en iyi ordularından birine sahip olduğunu ifade eden Kammenos, İsrail ile askeri konularda işbirliğini sürdüreceklerini ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle iş birliği halinde Mısır ile hava tatbikatları yapmayı planladığını kaydetti.



Kammenos konuşmasında, Avrupa'nın belirli sınırları bulunmadığı için yeterli savunması olmadığını iddia ederek, AB ve NATO'nun Rusya ile iş birliği yapması gerektiğini ifade etti.



Rus silah sistemlerinin NATO'nun savunma planlamalarında yer aldığını belirten Kammenos, "Rusya'nın iş birliğini reddedemeyiz. Zaten Rus silah sistemleri NATO'nun savunma planlamasına entegre edilmiş durumda, Girit'teki S-300'ler Suda üssünü koruyor" dedi.






#nato
#yunanistan
#Kammenos
#Atina
#Panayotis Kammenos
#çipras
9 yıl önce