|

25 yerli tedarikçi TOGG'a çalışacak

Türkiye otomotiv tedarik sanayisi TOGG ile yakın temasa geçti. TAYSAD Başkanı Alper Kanca, "TOGG ile iş birliğimiz çok iyi gidiyor. Bizim TOGG’la şu an görüşen, aralarında elektrikli araçlara da parça üreten 60 civarında firmamız var. TOGG, bunlar arasında 25 firmayla iş birliğine başladı. Ama hedef 60 firmanın tamamıyla çalışabilmek" dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 8/02/2020 Cumartesi
Güncelleme: 00:18 - 8/02/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
TOGG
TOGG

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, Otomotiv Yan Sanayii İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (TOSB), Türk otomotiv tedarik sanayiinin yeni teknolojilere intibakı ve Türkiye'nin Otomobili'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


60 TEDARİKÇİ TEMASTA

TAYSAD üyesi 460 işletmenin yüzde 70'inin yüzde 100 Türk sermayeli, geri kalanının yarısından fazlasının da yabancı ortaklı olduğunu aktaran Kanca, bu yerli sermaye ağırlıklı yapının otomotivin yoğun ve yaygın bulunduğu ülkelerde kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. TAYSAD'ın TOGG ile görüşen, aralarında elektrikli araçlara da parça üreten 60 civarında işletmenin bulunduğu bilgisini paylaşan Kanca, "TOGG ile iş birliğimiz çok iyi gidiyor. Bizim TOGG ile şu an görüşen 60 civarında üyemiz var. Bunlar arasında 25 firmayla iş birliğine başladılar. Ama hedef 60 firmanın tamamıyla çalışabilmek" şeklinde konuştu.

TOGG MOTİVASYON KAYNAĞIMIZ OLDU

TOGG projesinin varlığının bile kendileri için bir motivasyon unsuru olduğunu dile getiren Kanca, "Sadece bizim için değil herkes için öyle. Siyasetçi için, bürokrat için ve sanayici için de... İşin bir tarafı bu. Diğer tarafı: uluslararası pazarlar değişiyor. Oralarda Türkiye'nin iyi olduğu içten yanmalı motorlar konusu gitgide zayıflayacak gibi görünüyor. Ama bu da o kadar hızlı değil. Yani bunu gerçekçi görmek gerekiyor. Bir anda, hemen olmayacak. Bu geçişi dengeli sürdürmek lazım" değerlendirmesinde bulundu.

VOLKSWAGEN'İ TEŞVİK DEĞİL TECRÜBE GETİRDİ
  • Türkiye'nin 50 yıllık bir zamanda ciddi sayıda kaliteli Türk tedarik sanayicisi yetiştirdiğini dile getiren Alper Kanca, şunları söyledi: "Mesela sadece içinde bulunduğumuz TOSB’da 90 tane firma var. Bentley'den Porsche'ye, Audi'den Mercedes'e, Ford’dan BMW'ye ve Toyota’ya kadar en nitelikli, üst seviye araçların parçaları üretiliyor. Üyelerimizin ürettiği parçaların yüzde 50'si ihracat zaten. Bu parçalar Avrupa'ya, ABD'ye, Japonya'ya, Güney Kore'ye gidiyor. Dünyanın hiçbir yerinde otomotiv tedarikçisi bu kadar yoğun ve iç içe yer almıyor. Bu, Türkiye'ye has bir şey. Volkswagen'i Türkiye'ye getiren şey sadece bazılarının iddia ettiği gibi verilen teşvik değil. Böyle güçlü bir tedarik ağınız olmasa, lastiğini, koltuğunu, motordaki dişliyi, aynasını, camını, plastik parçasını imal eden ve bunların hepsini yüksek kalitede üreten bir tedarik sanayi olmasa niye gelsin buraya yabancı yatırımcı? Herhangi bir ülkeye gider. Türkiye'ye asıl bunu çeken bizim hem kalitemiz hem rekabetçi, yani ekonomik olmamız."


#TAYSAD
#Alper Kanca
#TOGG
4 yıl önce