|

Avrupa'nın yeni yıldızı İstanbul Cevahir Çarşı

'Kapalı şehir' olarak adlandırılan Cevahir Çarşı, 300'ün üzerinde mağazası, Disneyland büyüklüğünde dev eğlence merkezi, şehrin tam merkezindeki konumu ile her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlayacak

Yeni Şafak
00:00 - 16/10/2005 Pazar
Güncelleme: 18:31 - 3/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • FATMA ÇİFTÇİ/ İSTANBUL

    Dünyanın ikinci büyük, Avrupa'nın en büyük alışveriş ve eğlence merkezi İstanbul Cevahir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul Şişli'de açıldı. 358 bin metrekare kapalı alana sahip merkez, "Kapalı şehir" olarak adlandırılıyor. Beş bin kişinin çalışacağı Cevahir Çarşı, 300 mağazası, Disneyland büyüklüğünde dev eğlence merkezi, şehrin tam merkezindeki konumu ve metro bağlantısıyla her yıl milyonlarca ziyaretçi ağırlayacak.
    Pasaportsuz girilen Avrupa

    Merkezin açılışına Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'la katılırken, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve iş dünyasının tanınmış isimleri de açılışta yeraldı. Vatandaşların da büyük ilgi gösterdiği açılış töreninde bir konuşma yapan Cevahir Holding Başkanı İbrahim Cevahir, "Avrupa'yı İstanbul'a getirdik, ama pasaport istemiyoruz" dedi. Dünyanın birçok yerinden merkezi satın almak isteyenler olduğunu belirten Cevahir, dev bir şirketin 500 milyon dolar önerdiğini, ama kabul etmediğini söyledi.

    Dünyanın ikinci büyük alışveriş merkezi Cevahir Çarşı'da mağaza açmak için 9 bin firma başvuru yaparken, uluslararası danışmanlık şirketlerinin elemesiyle rakam 300'lere indirildi. Merkezde, uluslararası perakende gruplarının birçoğu da markalarını ilk kez burada tüketiciye sunacak.

    İnşaatı bitirdi, şimdi umreye gidiyor

    Dünyanın ikinci en büyük alışveriş merkezi İstanbul Cevahir'i, açılış gününe yetiştirmek için canla başla çalışan Cevahir Holding Genel Koordinatörü mimar Ayşe Cevahir, açılıştan hemen sonra umreye gidecek.

    Merkezin açılışının birkaç dakika öncesinde bile, küçük detaylarla bizzat ilgilenen Cevahir, harıl harıl çalışan temizlik elemanlarına direktifler vermekle meşguldu. 1989'da başlayan çarşı inşaatının, kaba inşaattan sonra kendi ellerine teslim edildiğini söyleyen Cevahir, "İç mimarisi 2000 yılından beri benim elimde, 2002'den itibaren de bizzat başladım. Gördüğünüz eser ortaya çıktı" diye konuştu. Bir kadın olarak, alışveriş merkezine farklı neler kattığı konusunda da Cevahir, "İçeri girdiğinizde kadın eli değdiğini sanırım hissediyorsunuz. Yalın, çok kaliteli, asil, bir o kadar da duygu dolu" şeklinde konuştu. Temizliği yetiştiremedikleri için telaşlı olan Cevahir, 358 bin metrekarelik, 10 tane Akmerkez'e karşılık gelen bir alanın temizliğinin de kolay olmadığını ifade etti.

    Cevahir Çarşı'yı yetiştirmek için geceli gündüzlü çalışan Ayşe Cevahir, açılıştan hemen sonra umreye gitme kararı aldığını söyledi. Cevahir, "Maddi şeyler bitti, şimdi sıra maneviyatta. Umreye gidiyorum. Manevi olarak buna çok ihtiyacım var" dedi.

    En büyüğü Amerika'da

    Minnesota eyalet merkezindeki Bloomington'da 1992 yılında açılan Mall of America dünyanın en büyük perakende ve eğlence kompleksi. Dünya çapında ünlü 520 mağazaya ev sahipliği yapan merkez, ülkenin en geniş aile eğlence parkı Camp Snoopy ile içi gezilebilen akvaryum Underwater Adventures, 14 ayrı perdesiyle sinema ve tiyatro salonları barındırıyor. Mall of America, Minnesota eyaleti ekonomisine 1.7 milyar dolarlık katkı yaptı.

    Özaydınlı: Merkez muhteşem

    Cevahir Çarşı'daki Koçtaş'ın açılışını yapan Koç Holding CEO'su Bülent Özaydınlı, çarşıyı değerlendirirken, "Merkezi muhteşem buldum. Avrupa'nın sadece en büyük değil, aynı zamanda yerleşimi ve dizaynı itibariyle de çok başarılı merkezlerinden biri" açıklamasını yaptı. Bu merkezle Koçtaş'ın İstanbul'un Avrupa yakasında da tüketiciyle buluşacağını kaydeden Özaydınlı, şirket olarak hızlı büyüme stratejisi izleyeceklerini kaydetti. Özaydınlı, "Bugüne kadar açtığımız mağaza sayısı kadar mağaza açacağız. Buradaki Koçtaş'ı, diğer mağazalar da takip edecek. Şişli mağazamızdan sonra, 4 Koçtaş daha açılacak" diye konuştu.

    320 mağazaya ev sahipliği yapıyor

    9 bin firmanın başvuru yaptığı ancak içlerinden 320 mağazanın seçildiği Cevahir Çarşı'da 55 bin metrekarelik dev bir eğlence merkezi (hızlı tren, hız mekiği ,bowling, lazer ünitesi, simülas-yon, speed city) bulunuyor. Cevahir Çarşı'nın diğer özellikleri şunlar:

  • 6 metre genişlikte sokak ve caddeler
  • 3 bin araçlık otopark
  • 86 yürüyen merdiven, 27 asansör
  • 25 metre yükselen sahne
  • 15 metrelik iki dev şelale
  • 34 fast food restoran, 14 restoran
  • 2500 metrekarelik dev cam çatı
  • Rakamları 3 metre olan dev saat
  • 12 sinema salonu


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce