|

Devlette yeni kariyer kadrosu

Kamu bilişim personelinin özlük hakları iyileştirilecek, kariyer uzmanlığı olarak "bilişim uzmanlığı" kadrosu ihdas edilecek. Kurumlar arasında çeşitlilik arz eden bilişim personeli istihdam sistemi basitleştirilecek ve adil hale getirilecek

Yeni Şafak
11:28 - 17/03/2015 Salı
Güncelleme: 09:30 - 17/03/2015 Salı
AA
Kamu kurumlarında bilişim alanında çalışacakların istihdamında köklü değişikliklere gidilecek. Kamu bilişim personelinin özlük hakları iyileştirilecek, kariyer uzmanlığı olarak "bilişim uzmanlığı" kadrosu ihdas edilecek. 


Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı'na göre, kamuda bilişim personelinin istihdamına yönelik bir dizi düzenleme gerçekleştirilecek.


Kamu kurumlarının e-devlet projesi hazırlama ve yönetme kapasiteleri, kurumlardaki bilgi işlem birimlerinin yetkinlikleri geliştirilirken bu birimlerde görev alanların istihdamından özlük haklarına kadar uzanan bir dizi yenilik gündeme gelecek. Bu kapsamda, kurumların bilişim kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla kurumların bünyesinde ve kurumlar arasında çeşitlilik arz eden bilişim personeli istihdam sistemi basitleştirilecek ve adil hale getirilecek. Ayrıca kurumlarda bilişim personeli istihdamı konusunda dış kaynak kullanımı, yarı zamanlı çalışma, kurumlar arasında geçici personel değişimi gibi yöntemler araştırılacak.


Kamuda "Bilişim Uzman Yardımcısı" ve "Bilişim Uzmanı" kadrosu ihdas edilecek, bu şekilde istihdam edilecek personel, kadroya uygun/işin gerektirdiği nitelikleri ölçen işe alım süreçlerinden ve yeterlik sınavlarından geçirilecek. Ayrıca, bilişim personelinin kurumlar arasında görevlendirilmesi için yöntem geliştirilecek.


KPSS yeterli olmayacak


Kamuda bu alandaki personelin istihdamında mali ve idari imkanların iyileştirilmesi açısından geliştirmeler yapılması gerekiyor.


Kamu bilişim insan kaynağı uygulamaları, bilişim personeline özel sektöre kıyasla daha az ücret ve kariyer imkanı sağlıyor. Küresel örneklerde kamuda bu alanda yetkinliği yüksek personel istihdam etme konusunda yeni çalışma yöntemleri oluşturulduğu görülüyor. 


Kamuda bilişim personelinin işe yerleştirilmek üzere seçiminde de eksiklikler bulunuyor. Personel, KPSS dışında bilişim konusunda kurumun özel koşullarına uygunlukla ilgili herhangi bir yazılı ya da sözlü sınava tabi olmadan kamuda çalışmaya başlıyor.


Son dönemde kamuda istihdam edilen bilişim personeline ilişkin çeşitli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerdeki

kısmi iyileştirmelere rağmen, halen kamuda aynı ya da benzer iş tanımındaki bilişim teknolojileri personelinin farklı mali imkanlar ve özlük haklarıyla çalışması konusundaki kural ve koşulların gözden geçirilmesine ihtiyaç duyuluyor.


 Mevzuat yeniden yazılacak


Kamuda bilişim personelinin istihdamına yönelik yapılacak çalışma ve düzenlemeler şöyle:


- Devlet Personel Başkanlığı tarafından kamuda bilişim personel istihdamı politikası üzerinde bir çalışma başlatılacak. Bu çalışmada, kamunun bilişim personeli çalıştırma usul ve esasları belirlenecek ve iyileştirme konusunda olabilecek tedbirler ortaya konulacak.


- Küresel örnekler ve özel sektördeki en iyi uygulamalar da göz önünde bulundurularak belirlenecek kadroların görevleri, yetki ve sorumluluk tanımlarının yapılması, yeni usullerin belirlenmesi, halihazırda kamuda istihdam edilen mühendis, programcı, çözümleyici gibi kadroları yerine kariyer uzmanlığı olarak "Bilişim Uzman Yardımcısı" ve “Bilişim Uzmanı” kadrosu ihdas edilecek. Bilişim Uzman Yardımcılığı kadrosunda istihdam edilecek personel, bu kadroya uygun/işin gerektirdiği nitelikleri ölçen işe alım süreçlerinden ve yeterlik sınavlarından geçirilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarının bilişim personeli seçiminde genel kriterler yanında ihtiyaç duyulan alana özgü (veri madenciliği, bilgi güvenliği, bulut bilişim, sosyal medya gibi) yeterlilik de ölçülecek.


- Söz konusu kadrolar için kariyer uzmanlıklara eşit özlük hakları ve kariyer imkanları belirlenecek.


- Kurumlarda bilişim birimlerinde çalışan personelin kurumlar arasında geçici görevlendirilmesi konusunda usul ve esaslar tespit edilecek.


- Düzenlemenin yapıldığı tarihte kurumlarda çeşitli unvanlar altında istihdam edilen bilişim personelinin, yeni kadrolara geçirilmesinde geçerli olacak ilke ve koşullar (sınav vesaire) ve özlük haklarına ilişkin hususlar belirlenecek.


- Kurumların bilişim stratejilerinde, personel istihdamına ilişkin hususlar yeterli detayda ele alınacak.


- Devlet Memurları Kanunu'nda ve ilgili diğer mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılacak.
#bilişim
#kamuda istihdam
#bilişim uzmanı
#istihdam
#kariyer
9 yıl önce