|

Rusya'nın yaptırımları vatandaşları sevindirecek

Rusya'nın Türkiye'ye karşı uyguladığı yaptırımların, vatandaşları sevindirecek gelişmelere sebep olması bekleniyor. Ekonomistler, yaptırımların Türkiye'de gıda enflasyonuna olumlu katkıda bulunacağını belirtiyor.

Yeni Şafak
08:31 - 2/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 06:34 - 2/12/2015 Çarşamba
Diğer

Türkiye-Rusya krizi, iki ülke arasındaki milyarlarca dolarlık ticaret ve yatırımları tehlikeye soktu. 1 milyar dolarlık sebze-meyve ithalatına yönelik ilk ambargo Rusya Başbakan Dmitri Medvedev tarafından imzalanarak, yürürlüğe girdi.



Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen vatandaşın yüzünü güldürebilecek gelişmelerin de yaşanması bekleniyor. Vatan'da yer alan habere göre, Rusya'nın Türkiye'den gıda ürünlerine ambargo uygulaması, Türk halkının mutfak bütçesini rahatlatacak. Rusya'nın yaptırımlarının gıda enflasyonuna olumlu katkı sunması öngörülüyor.



Rusya'nın Türkiye'den giden gıda ürünlerini geri çevirmesi, bu ürünlerin Türkiye'nin iç piyasasında bollaşmasına neden olacak. Ekonomistler bu yüzden Türkiye'nin gıda enflasyonunun düşüş göstereceğini belirtiyor.



Gıda düşüşe geçer


Eczacıbaşı Yatırım Menkul Değerler Başekonomisti Sertan Kargın, Rusya'nın gıda ürünlerine ambargo uygulamasının Türkiye'de enflasyona mutlaka olumlu etkide bulunacağını söyledi. Kargın, “Rusya'nın geri çevirdiği gıda ürünlerinin Türkiye'de arz edilmesi gıda enflasyonunu düşürecek. Bunun tam etkisini ölçmek zor. Ama gıda enflasyonundaki düşüş etkisinin hâlâ yüksek seviyelerde olan kurdan daha önde olacağını söylemek mümkün” diye konuştu.



Kargın, Rusya'nın Türkiye'den sağladığı tedariği, enflasyonunun yükselmesinden çekindiği için 3-4 hafta daha sürdüreceğini belirtti ve ekledi: “Ancak 2016'nın başında Rusya'nın yaptırımlarıTürkiye'deki gıda enflasyonu üzerinde etkisini göstermeye başlayacak.”


#Rusya
#Türkiye
#ambargo
#enflasyon
8 yıl önce