|

‘TL tedbirleri’ devrede

Dövize olan talebi düşürmek için bir dizi tedbiri devreye aldı. Kamu kurum ve kuruluşlarına sözleşmeleri TL ila yapma zorunluluğu getirildi. TMSF alacaklarını ve ödemelerini TL ile yapacak. İhracatçılar da Merkez Bankası’ndan döviz alarak yaptıkları satışın ardından geri ödemelerini TL olarak yapacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/11/2016 Pazar
Güncelleme: 22:38 - 26/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Türkiye'nin kendi milli parasıyla ticaret yapma çabası yeni adımlarla sürüyor. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 8'e çıkararak karşı koymaya çalıştığı dolardaki yükseliş; hükümeti de yeni tedbirler almaya itti. Kumu kurum ve kuruluşlarının yapacağı sözleşmelerin Türk Lirası ile kayıt altına alınması zorunluluğu getirilmesi bu amaçla atılan son adım oldu. Bundan böyle sözleşmeler TL ile hükme bağlanacak ve kamu alacakları “Türk Lirası” ile tahsil edilecek.



İHRACATÇILARLA TMSF TL İLE İŞLEM YAPACAK


İhracatçılar, Merkez'den döviz alarak yaptıkları satışın ardından dövizlerini TL olarak verecek. Böylece 2 milyar dolarlık kaynağın, döviz piyasasında kalması sağlanacak. Devlet, “dolar” olarak alacağı öngörülen sözleşmelerde “TL” ödeme isteyecek. Bu sayede 5 milyar dolarlık sözleşmelerin karşılığı TL olarak alınabilecek. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) da, portföyündeki alacaklarını ve yaptığı satışların karşılığını TL olarak tahsil edecek.



Vatandaşa ve iş dünyasına da, “kira”lardan diğer alacaklarına kadar TL'yi tercih etmeleri istenecek. Vatandaşların ticari sözleşmelerini “TL” üzerinden yapması, AVM'lerden ofislere kadar kiralama işlemlerinde de “Dolar” yerine “TL”yi tercih etmeleri sağlanacak. Kamu kurum ve kuruluşları, oda ve birlikler ile özel sektörün Türk Lirası'yla iş yapmasıyla dövize olan talebin düşürülmesi hedefleniyor.



TFF'YE TL ÇAĞRISI


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de TL ile sözleşme çağrısı yaptı. Dün gittiği Denizli'de konuşan Zeybekci, geçtiğimiz hafta Türkiye Süper Lig ve Birinci Lig maçlarının yayın v isim hakkı ihalesini yapan Türkiye Futbol Federasyonu'na “Sözleşmeyi TL ile yapın” çağrısı yaptı. Zeybekci, “Devletin TL'leşmesi, milli paranın istisnasız kullanılması, hiçbir devlet kurumunun satın almalarda ve ihalelerde bundan sonra başka para birimlerini kullanmaması gibi bir hassasiyeti Türkiye Cumhuriyeti olarak benimsememiz lazım. Örneğin Türkiye Futbol Federasyonu'nun yaptığı son yayın ihalesi için açıkça çağrıda bulunuyorum. Eğer o sözleşme imzalanmadıysa bunun tekrar gözden geçirilip Türk Lirası olarak yapılmasını istiyorum” dedi.


#Döviz
#Merkez Bankası
#Nihat Zeybekci
7 yıl önce