|

ABD ile yeni dönem

Türkiye ile ABD arasındaki gerginlik yerini atılan karşılıklı adımlarla yumuşamaya bıraktı. ABD Hazine Bakanlığı iki Türk bakanı yaptırım listesinden çıkardı. Türkiye de, iki ABD’li bakana yönelik yaptırımları kaldırdı.

Haber Merkezi
04:00 - 3/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:59 - 3/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Foto: Arşiv
Foto: Arşiv

Rahip Brunson’ın yargılanması sürecinde Türkiye ile ABD arasında başlayan yaptırım krizi sona erdi. Türkiye ve ABD’den eş zamanlı yapılan açıklamalarla karşılıklı bakanlara yönelik yaptırım kararları kaldırıldı.

ABD Hazine Bakanlığı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e yönelik yaptırımları kaldırdı. Bakanlığın sitesinde yer alan açıklamada, Soylu ve Gül'ün yaptırım listesinden çıkarıldığı bildirildi. Mütekabiliyet ilkesi gereği ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ve ABD İç Güvenlik Bakanı Kirsjten M. Nielsen'a yönelik yaptırım kararı alan Ankara da bu kararı kaldırdığını açıkladı.

KARARI ERDOĞAN VE TRUMP VERDİ

Yaptırımları karşılıklı kaldırma kararının önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinde alındığı belirtildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Hazine Bakanlığının 1 Ağustos'ta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül hakkında aldığı yaptırım kararına, diplomatik teamüllerin esasını oluşturan mütekabiliyet ilkesinin gereği olarak aynıyla mukabele edildiğini anımsattı.

Aksoy, ABD Hazine Bakanlığının bu kararına paralel olarak, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ABD İç Güvenlik Bakanı Kirsjten M. Nielsen’e uygulanan yaptırım kararının kaldırıldığını belirtti.

#ABD
#Türkiye
6 yıl önce