|

ABD seçimlerinin sonucu F-35 ve S-400 için kritik öneme sahip

ABD'de Kongre ara seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre Demokratlar, Temsilciler Meclisinde üstünlüğü Cumhuriyetçilerin elinden aldı. ABD Başkanı Trump'ın senatoyu kazanıp temsilciler meclisini kaybetmesinin yankıları devam ederken, seçimlerin Türkiye'ye yansımaları da merak ediliyor. SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü Murat Yeşiltaş, seçim sonuçlarının Türkiye ile ABD arasındaki F-35 ve S-400 konularını nasıl etkileyeceğini yenisafak.com için değerlendirdi.

Sertaç Aksan
17:20 - 7/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:24 - 7/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD ara seçimleri sonrası oluşan tablo, Türkiye'nin F-35 ve S-400 süreçlerini de doğrudan etkileyebilir.
ABD ara seçimleri sonrası oluşan tablo, Türkiye'nin F-35 ve S-400 süreçlerini de doğrudan etkileyebilir.

ABD'de son yılların en kritik ara seçimlerinden biri gerçekleşti. Son seçimlerin aksine oldukça üst düzey bir katılım oranına ulaşılan seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Senato'da Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nde Demokratlar kazandı.

Seçimleri kimi çevreler Trump için 'çok ciddi bir uyarı' olarak nitelendirirken, Başkan Trump paylaştığı tweet'te "Bu gece muhteşem bir başarıydı, herkese teşekkürler" ifadesini kullandı.

Savunma Bakanlığı'nın raporu büyük önem taşıyor

ABD'deki seçimlerin Türkiye'ye etkileri üzerine farklı görüşler ortaya çıkarken, iki ülke arasındaki F-35 ve S-400 savunma sisteminin Rusya'dan satın alınmasına ilişkin sürecin ne yöne evrileceği de merak konusu oldu.

  • Hatırlanacağı üzere Trump'ın onayladığı savunma bütçesinde Türkiye açısından kritik bir nokta vardı. Buna göre, ABD Savunma Bakanı James Mattis'in 90 gün içinde kongreye Türkiye’nin F-35 projesindeki rolüne, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alınmasına ve Türkiye ile ABD arasındaki askeri ilişkilere dair kapsamlı bir rapor sunma maddesi bütçede yer alıyordu.

SETA Güvenlik Araştırmaları Direktörü Murat Yeşiltaş, yenisafak.com'a yaptığı açıklamada, her iki konu için de asıl dönüm noktasının bu rapor olduğuna dikkati çekerek, mevcut bazı sinyallerin 'raporun iyi yönde çıkacağı' beklentisini oluşturduğunu söyledi.

ABD uzlaşı kanalı arıyor

ABD yönetiminin Türkiye ile hem F-35 hem de S-400 konusunda 'uzlaşı zemini' aradığına vurgu yapan Yeşiltaş, şöyle devam etti:

Yeni bir kriz dönemi başlayabilir

  • ABD'nin nihai hedefi, 'S-400'lerin Türkiye'ye gelmemesi' olursa, gelecek dönemlerde yeni krizler bizi bekleyebilir. Çünkü her ne kadar Rahip Brunson olayıyla başlayan ve dün PKK elebaşılarına ABD yönetimince 12 milyon dolar ödül konmasının ardından yumuşayan bir atmosfer olsa da bu süreçte senatörlerden herhangi bir açıklama gelmemesi dikkate değer.

Bu kapsamda Savunma Bakanlığı'ndan gelecek rapor olumsuz çıkarsa Türkiye ile ABD arasında yeniden ciddi sıkıntılı bir süreç başlayabilir."

#ABD
#Seçimler
#Türkiye
#F-35
#S-400
5 yıl önce