Bakan Fidan: İran'a karşı askeri müdahaleye karşıyız

14:2030/01/2026, Cuma
G: 30/01/2026, Cuma
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile İstanbul'da bir araya geldi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile İstanbul'da bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile yaklaşık 1 buçuk saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Fidan, "İran'da yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İran'ın istikrarı büyük önem taşıyor. İran'a karşı askeri müdahaleye karşıyız. Müzakereyi ve diplomasiyi savunuyoruz" açıklamasında bulundu. Arakçi ise, "ABD iyi niyet göstermiyor, İran müzakerelere hazır. Türkiye'nin yaklaşımını destekliyoruz, müzakere güven temelinde olmalı" ifadelerini kullandı.

Bakan Fidan açıklamalarına şu şekilde devam etti;

Bölgemizin istikrar ve güvenliği dış politikamızın temel öncelikleri arasında yer almaktadır. Bölgesel sorunlara bölgesel çözümler üretmemiz gerektiğini savunuyoruz.

'Yakından takip ediyoruz'

Bu çerçevede komşumuz İran'ın huzur ve refahı hem bizim hem bölgemiz için büyük önem taşımaktadır.

İran'da yaşanan gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Protestolarda meydana gelen ölümler nedeniyle derin üzüntü duyduğumuzu ve İran halkına başsağlığı dileklerimizi yinelemek isterim.

'PKK gelişen olaylardan fırsat istifade etmeye çalışıyor'

Hadiselerin büyük ölçüde yatışması memnuniyet vericidir. İran'ın iç meselelerinin dış müdahale olmaksızın barışçıl şekilde çözülmesini temenni ediyoruz. Diğer taraftan PKK terör örgütünün gelişen olaylardan fırsat istifade etmeye çalıştığını gördük.

Bu durum PKK/PJAK terör örgütünün sadece Türkiye için değil İran için de tehlike olduğunu göstermiştir. PKK terör örgütü ile ortak mücadele sergilememiz gerektiğini bu vesileyle hatırlatmak istiyorum.

'Müzakereyi ve diplomasiyi savunuyoruz'

İran ile ABD arasındaki müzakerelerin tekrar başlaması hayati önem taşıyor. Müzakereler aynı zamanda İran yönelik yaptırımların kaldırılmasın ve İran'ın uluslararası ekonomik sistem ile bütünleşmesinin yolunu açacaktır. Bu adımlar tüm taraflara önemli kazanımlar sağlayacaktır.

Başta cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm muhataplarımıza, İran'a yönelik bir askeri müdahaleye karşı olduğumuzu her fırsatta dile getirdik. Sayın cumhurbaşkanımız da Pezeşkiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İran'a yönelik askeri müdahaleye karşı olduğumuzu buradan tekrar ediyoruz ve bunun işe yarayacağına inanmıyoruz. Bölge ülkeleri huzur, istikrar ve barış istemektedir. Bu bağlamda tarafları barış masasına davet ediyoruz.

'İsrail istikrara zarar veriyor'

Öte yandan İsrail'in, ABD'yi İran'a askeri saldırı düzenleme ikna etmeye çalıştığını da görmekteyiz.

İsrail'in bu çabaları, bölgemizin kırılgan istikrarına büyük zarar verme potansiyeli taşımakta.

ABD yönetiminin sağ duyulu davranarak buna müsade etmeyeceğini düşünüyoruz. İsrail, bölgedeki istikrarsızlaştırma politikalarına son vermelidir.

'Gazze'de ikinci aşamaya geçildi'

Gazze Barış Planı'nın ikinci aşamasına geçilmiştir. Planın ikinci aşamaya geçmesinde ülkemiz ciddi katkı sağlamıştır. Bundan sonraki süreçte de aktif şekilde rol alacağız.

Barış Kurulu mekanizmalarında yer almaktayız. Gazze'deki temel hedeflemiz belli. Gazze, Gazzeliler tarafından yönetilmelidir.

Gazze'nin sınırları değiştirilmemelidir. Gazze'de yeniden imar, Gazzeliler için gerçekleştirilmelidir.

İran Dışişleri Bakanı Arakçi'nin açıklamaları şu şekilde;

'Müzakerelere hazırız'

Müzakere tehditle başlamaz. ABD iyi niyet göstermiyor, İran müzakerelere hazır. Türkiye'nin yaklaşımını destekliyoruz, müzakere güven temelinde olmalı. Türkiye ile yakından istişare halindeyiz.

Ocak ayında yaşanan terör olayları İsrail tarafından yönetildi ve Türk makamları her zaman bizim yanımızda oldular. Bölgemizdeki olaylar, bölgemiz dışındaki güçlerin gayriresmi müdahalesi ile gerçekleşiyor.

Böylece bölgedeki ülkeleri zafiyete sürüklemeye çalışıyorlar, onları bir savaş sürecine sokarak kendi emellerine ulaşmak istiyor. Siyonizmin savaş çıkarma arzuları hiç bitmiyor. Bütün bölgeleri ilhak etmeye çalışıyor.

Bu durum bölgedeki bütün ülkeler tarafından anlaşılmaktadır. ABD'nin de sınırsız desteğini almaktadır.

'ABD'nin tutumunda çok net bir şekilde çelişkiler mevcut'

İran hiçbir zaman dikteyi kabul etmez. ABD hiçbir zaman müzakerelerde iyi niyet göstermemiştir. İran ise bu rağmen bütün diplomatik süreçlere hazırdır. Mantıklı, insanflı, meşru müzakere sürecinden yanayız İran, nükleer silah peşinde hiçbir zaman olmamıştır ve bu konuda müzakere masasına hazırız.

Bu müzakereler, karşılık güven nezdinde olursa biz devam etmeye hazırız. ABD'nin tutumunda çok net bir şekilde çelişkiler mevcut. Bu durum bariz bir şekilde görülmektedir ancak ABD için askeri saldırı seçenekler arasında değil. Haziran ayında askeri saldırıyı denediler ve amaçlarına ulaşamadılar.

Bu nedenle bir kez daha tehdit etmeye başladılar. Haziran ayında hezimete uğradılar. Yine aynısını tecrübe etmek isterlerse aynı sonuçla karşılaşacaklar. Müzakere konusunda ABD hükümeti bizden defalarca talepte bulundu. Ancak müzakereye tehdit ile başlanmaz. Önce tehditlerini bir kenara bırakmaları gerekiyor. 'Adil ve insaflı bir müzakere' demişlerdi. Bu yaklaşım ile gelirlerse İran diplomasiyi bir kenara bırakmayacak.

'Suriye'de toprak bütünlüğünden yanayız'

Suriye'deki Siyonizm etkilerinin sona ermesinden ve toprak bütünlüğünden yanayız. Suriye'nin istikrarı bölgede istikrar sağlayacaktır.

'Bir an önce Gazze'deki soykırımın sona ermesini istiyoruz'

Türkiye ile Gazze konusunda da hemfikiriz. Bir an önce Gazze'deki soykırımın sona ermesini istiyoruz. Türkiye'ye, Gazze'de barışı sağlama çabalarından dolayı minnettarız. Türkiye bu konuda çok emek verdi. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Fidan'a çok teşekkür ediyoruz.

'Devrim Muhafızları olmasaydı DEAŞ ile ya da diğer terör grupları ile mücadele edemeyeceklerdi'

Avrupa'nın stratejik hataları var. Hem hesaplamalarda hem de başka konularda stratejik hatalar yaptılar. Maalesef Avrupa Birliği, düşüşe yönelik bir kurum bir örgüt haline gelmiştir. Uluslararası arenadaki rolünü kaybetmiştir.

AB, kendi menfaatlerini bile net olarak göremiyor ve net olarak algılayamıyor. Devrim Muhafızları olmasaydı DEAŞ ile ya da diğer terör grupları ile mücadele edemeyeceklerdi ve Avrupa sokaklarında DEAŞ ve diğer terör grupları ile mücadele ediyor olacaklardı. Avrupalılar kendilerine yapılanın kıymetini bilmiyorlar.

Devrim Muhafızları, dünyayı terör örgütlerinden kurtarmıştır. AB yakın zamanda yaptığı hatanın farkına varacaktır. Duygusal davranmak yerine akıllı ve mantıklı davranmaları daha doğru olacaktır.

#Hakan Fidan
#İran
#Türkiye