|

Burası ABD için de kritik

Gara sadece PKK için değil ABD’liler için de kritik bölge. PKK’lılar ile görüşürken Gara’yı kullanan ABD’lilerin burada 50’den fazla petrol kuyusunun bulunduğu belirtiliyor. Bu nedenle Irak’ın kuzeyinde PKK’ya yönelik harekatlar ne zaman Gara’ya dayansa Washington ile kriz çıkıyor.

Kıymet Sezer
00:00 - 18/02/2021 Perşembe
Güncelleme: 04:04 - 18/02/2021 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye, çok sayıda PKK mağaralarının bulunduğu Gara Dağları’nın kuzey bölgesine hava operasyonları düzenliyor, güneyine geçilmiyordu.
Türkiye, çok sayıda PKK mağaralarının bulunduğu Gara Dağları’nın kuzey bölgesine hava operasyonları düzenliyor, güneyine geçilmiyordu.
PKK’nın özel konuşlanması bulunan ve “girilemez” sandığı Gara bölgesi, Amerikalıların PKK ile görüşmeler yaparken seçtiği sözde güvenli bir alan.
Bu güvenliği de yıllardır tesis edilen dokunulmazlığına dayanıyor.
ABD, yıllar önce TSK’nın Kuzey Irak’a yapacağı tüm hava saldırılarının haber verilmesini şart koşmuştu.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak kuzeyinde bölücü terör örgütü PKK’ya yönelik harekatlarında ne zaman Gara’ya dayansa ABD ile krize neden oluyor, operasyonlar duruyordu.
    Gara bölgesine düzenlenen Pençe Kartal-2 Harekatında da en büyük tepki ABD’den geldi. Harekat, Biden yönetimi ile henüz irtibatın sağlanmadığı, diyalog mekanizmalarının etkisiz durumda bulunduğu bir süreçte gerçekleşti. Gerek Türkiye-ABD gerginliği nedeniyle diyaloğun kopukluğu, gerekse rehin tutulan sivil Türk vatandaşlarının bulunduğu istihbaratı nedeniyle hassas yürütülen harekat konusunda ABD’ye önceden bilgi verilmedi.
    Geçmişte Irak kuzeyine gerçekleştirilen harekatlar konusunda ABD’ye anlık bilgilendirmeler yapılıyordu. Gara bölgesi ise ABD için bilgi paylaşımının şart koşulduğu yüksek önemde bir alan olarak öne çıkıyordu.

PETROL KUYULARI VE GİZLİ ÜSLERİ

PKK terör örgütünün Gara bölgesinde özel bir konuşlanması bulunuyor. Amerikalılar PKK ile görüşmelerini de genellikle bu bölgede yapıyor. Gara’nın ABD için yüksek öneminin kaynağı ise, bu bölgede ABD şirketlerinin kurduğu ve PKK’lı teröristlerin korumasında bulunan petrol kuyuları.
Sayıları 50’ye varan petrol kuyuları bu bölgede Amerikan işletiminde bulunurken, petrol kuyuları, Amerika’nın Irak’taki kara ordusu tarafından korunuyor. Amerika’nın Gara bölgesinde gizli üsleri bulunduğu da belirtiliyor.
Bu kuyuların güvenliği için ABD bu bölgede PKK ile yakın iş birliği halinde çalışıyor ve sözde yüksek korunaklı bu bölgede, PKK ile gizli görüşmelerini de gerçekleştirebiliyor.

VERİLEN TEKNOLOJİLER İŞE YARAMADI

  • Türkiye uzunca bir süredir ABD’nin YPG’ye verdiği desteğe PKK’nın saldırılarında rastlandığını muhataplarına iletiyordu.
    Yabancı istihbarat ve devletlerden büyük destek gören PKK terör örgütünün uzunca bir süredir gece görüş sistemi dahil ileri teknoloji kullandığı biliniyor.
    Ancak bu teknoloji Gara’daki mağara baskınında işe yaramadı.

Kritik koordinat şartı


Kısa bir süre öncesine kadar ABD, TSK’nın Kuzey Irak’a yapacağı tüm hava saldırılarını bildirmesini şart koşmuştu.
Gara Dağları bölgesine olası bir operasyon bildirildiğinde ise Amerika tarafından Türkiye’ye koordinatlar verilerek bazı bölgelerin vurulmaması isteniyordu.
Türkiye, çok sayıda PKK mağaralarının bulunduğu Gara Dağları’nın kuzey bölgesine hava operasyonları düzenliyor, güneyine geçilmiyordu.
  • Türkiye’nin Irak kuzeyine hava operasyonlarını bildirmesi sayesinde bu alanlar bugüne kadar zarar görmezken, bu dokunulmazlık nedeniyle Gara bölgesi Türkiye’nin Irak kuzeyindeki hava ve kara operasyonlarında terörist elebaşları için bu bölgeler korunaklı alanlar oluyordu.
    Amerika’nın en büyük korkusunun bölge halkından gelecek olası baskılara karşı yıllardır kurduğu sömürü sistemini kaybetmek olduğu belirtiliyor.
#ABD
#Gara
#PKK
3 yıl önce