Casusluğu kararttılar

Yeni Şafak
Osman Özgan
04:001/05/2018, Salı
G: 1/05/2018, Salı
Yeni Şafak
Eski TÜBİTAK ve TİB çalışanı 24 FETÖ’cünün hapse mahkum edildiği davanın gerekçeli kararında dikkat çekici ayrıntılar yer aldı.
Eski TÜBİTAK ve TİB çalışanı 24 FETÖ’cünün hapse mahkum edildiği davanın gerekçeli kararında dikkat çekici ayrıntılar yer aldı.

FETÖ’nün yasa dışı dinlemelerinin ortaya çıkmasını önlemek için TİB’in veri tabanında yer alan bilgileri yok ettiği tespit edildi. Kriptolu telefonların dinlenmesi davasının gerekçesinde yer alan bilgilere göre, TİB’deki FETÖ’cüler, 2010 yılı öncesine ait tüm mahkeme kararlarını ve hedef bilgileri silmiş.

Devlet büyüklerinin kullandığı kriptolu telefonların dinlenmesine yönelik eski TÜBİTAK ve TİB çalışanı 24 FETÖ’cünün hapse mahkum edildiği davanın gerekçeli kararında dikkat çekici ayrıntılar yer aldı. Gerekçede, FETÖ’nün Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile TÜBİTAK’daki yapılanmasına dikkat çekildi. KHK’lar ile buralardan 221 kişinin ihraç edildiği kaydedildi. Aralarında eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ile 15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü’nde yakalanan örgütün sivil imamı Harun Biniş’in de bulunduğu eski TİB çalışanı 22 sanığın da kurumlarından ihraç edildiği belirtildi. Gerekçede, MİLCEP-K2 kripto telefonların üretilmesinde ve dinlenmesinde rol alan 24 FETÖ’cüden 15’inin örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock’u kullandığı aktarıldı.

BTK’DAKİ FETÖ’CÜLERE BİLDİRMİŞLER

Gerekçeyle, FETÖ’nün casuslukta kullandıkları kripto telefonlarla ilgili başka bir usulsüzlüğü de ortaya kondu. Buna göre, herhangi bir cep telefonunun Türkiye’de hizmet veren operatörler kapsamında kullanılması için BTK tarafından tutulan IMEI havuzuna kaydedilmesi gerekiyor. Bu durum, TÜBİTAK tarafından üretilen MİLCEP-K2 kriptolu telefonlar için de geçerli. Ancak söz konusu kriptolu telefonların IMEI numaraları resmi yollardan BTK’ya bildirilmemesine rağmen, IMEI numaraları BTK veri tabanından çıktı. Gerekçede, bu duruma ilişkin, “TÜBİTAK’ta çalışan örgüt elemanları tarafından BTK’da çalışan örgüt elemanlarına verildiği, BTK veri tabanındaki yasa dışı kayıtların bundan kaynaklandığı anlaşılmıştır” değerlendirilmesi yapıldı.

CASUSLUK DELİLLERİNİ SİLDİLER

Gerekçeyle, FETÖ’nün TİB’deki yasa dışı dinlemelerin ortaya çıkmasını önlemek için verileri sildiği ortaya çıktı. TİB’deki sistem üzerinde yapılan inceleme sonucunda burada çalışan FETÖ’cülerin 2006, 2007, 2008 ve 2009 yıllarına ait mahkeme kararları, hedef bilgileri ve bunlara ilişkin log kayıtlarının tamamını yok ettiği anlaşıldı. 2010 yılına ait olarak ise sadece 12 mahkeme kararı ve 43 hedef bilgisine ulaşılabildi. 2011 yılına ait Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nın dışında diğer kurumlardan TİB’e intikal ettirilen mahkeme kararları ve hedef bilgilerinin tamamının silindiği belirlendi.


Dosyaların yapısı bozuldu

Gerekçede, TİB’deki FETÖ’cülerin 2014 Şubat’ta sunucuya bağlanarak 26 Haziran 2014 tarihinde gerçekleşmesini sağlayacak şekilde zaman ayarlı olarak zararlı kod parçacıkları eklediği ve söz konusu tarihte sabotajın meydana geldiği, bütün dosyaların yapısının bozulduğu aktarıldı. Ancak dava konusu kriptolu telefonlarla ilgili kayıtların silinen ‘commands’ tablosunun kurtarılması sonucu bulunduğu ve analizinin yapıldığı ifade.

#FETÖ
#TİB
#Dinleme