|

Çinlilerden Türk güneşine 600 milyon dolarlık yatırım

Güneş paneli üretiminde dünyaca üne sahip China Sunergy, Türkiye'de 600 milyon dolar yatırımla Avrupa'nın en büyük güneş paneli fabrikasını kurmak için harekete geçti. China Sunergy Yöneticisi Tanyan Huang, 'Hedefimiz 3 yıl içinde 600 megavat kapasiteye ulaşmak' dedi.

İstanbul
00:00 - 24/07/2012 Salı
Güncelleme: 02:05 - 24/07/2012 Salı
Yeni Şafak
Çinlilerden Türk güneşine  600 milyon dolarlık yat
Çinlilerden Türk güneşine 600 milyon dolarlık yat

Güneş paneli üretiminde dünyada önemli paya sahip olan China Sunergy (CSUN), Türkiye'de 600 milyon dolar yatırımla Avrupa'nın en büyük güneş paneli fabrikasını kuracak. Fabrikanın 3 sene içerisinde 600 megavat kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

Gelecek yıldan itibaren Türkiye'de güneşten elektrik üretimiyle ilgili yatırımların başlayacak olması yerli ve yabancı şirketlerin sektöre olan ilgisini her geçen gün artırıyor. Güneş paneli ve güneş pili üretiminde dünyada önemli bir paya sahip olan CSUN, Akfel Grup ve Seul Enerji ortaklığıyla Türkiye'de Avrupa'nın en büyük güneş paneli fabrikasını kurma kararı aldı.

İHRACAT VE FİYAT AVANTAJI

Yatırım yer tespiti için Türkiye'ye gelen CSUN yöneticisi Tanyan Huang'ı kabul eden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, CSUN'un hücre verimliliği konusunda dünya rekorunun bulunduğunu ve dünyadaki en yüksek verimli hücreleri ürettiğini öğrendiklerini söyledi.

Çin ziyareti sırasında firmayla görüştüklerini belirten Köktaş, görüşmede hem fabrika açıp hem de lisanslı ve lisanssız üretim tesisleri kurmaları için Türkiye'nin fırsatlarını anlattıklarını dile getirdi. Yabancı yatırımcıların yerli pazarda üretim yapmasının yüksek talep, ihracat ve fiyat avantajı sunduğunu vurgulayan Köktaş, güneşinin kalitesi, elektrik talebinin hızla artması ve Avrupa ile Orta Doğu pazarına yakınlığının Türkiye'yi yatırım için öne çıkardığını kaydetti.

FABRİKA YERİNDE SON AŞAMA

CSUN yöneticisi Tanyan Huang da, Türkiye'de yatırım yapmaya oldukça önem verdiklerini belirterek, 'Fabrikanın yeri konusunda karar aşamasına geldik. Belirleyeceğimiz bölgeye 600 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Hedefimiz 3 yıl içinde 600 megavat kapasiteye ulaşmak' dedi.


Enerjide dev birleşme

Çinli enerji şirketi CNOOC, Kanadalı Nexen'i 15.1 milyar dolara satın alıyor. Çin'in en büyük off shore petrol üreticisi CNOOC, Çinli bir şirketin bugüne kadar yaptığı en istekli satın almalardan birine imza atacak. Devlet şirketi CNOOC, Nexen için hisse başına 27.5 dolar ödeyeceğini açıklarken, bu rakam şirketin New York'ta işlem gören hisselerinin dünkü kapanışına göre yüzde 61 prim anlamına geliyor. CNOOC Hong Kong borsasına yaptığı açıklamada, satın alma teklifinin yaklaşık 15.1 milyar dolar olacağını, ödemenin de nakit yapılacağını belirtti. Yazılı açıklamaya göre Nexen yönetimi anlaşmayı oybirliğiyle kabul etti.


12 yıl önce