|

Haddini aştı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin, “Demirtaş’ın serbest kalmasını ve aynı uygulamayı diğer siyasiler için de bekliyoruz” sözlerine “Biraz haddini aştı” yanıtını verdi. Çavuşoğlu, “AİHM’nin verdiği karar kendi kararlarıyla çelişiyor, hukuki değildir. Buna itiraz ediyoruz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 24/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 02:24 - 24/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin, "Selahattin Demirtaş'ın serbest kalmasını ve aynı uygulamayı diğer siyasiler için de bekliyoruz" sözlerine sert tepki gösterdi.

"AİHM'nin Demirtaş hakkında verdiği karar hukuki değil. Buna itiraz ediyoruz" diyen Çavuşoğlu, "Mogherini biraz haddini aştı. Toplantıda da bunu söyledim. Yunanistan'a neden sesiniz çıkmıyor dediğimde yüz ifadesini görmenizi isterdim" ifadelerini kullandı.

AİHM'NİN DEMİRTAŞ KARARI SİYASİ

Bakan Çavuşoğlu, AİHM'nin eski HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş'ın başvurusu üzerine verdiği kararın hukuki olmadığını, mahkemenin kendi kararlarıyla çeliştiğini ifade etti. Çavuşoğlu, "AİHM bu kararla siyasi bir karar verdiğini kanıtlamıştır" dedi.

YUNANİSTAN'A SESLERİ ÇIKMIYOR

Çavuşoğlu, Türkiye'nin buna itiraz hakkı olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Önce 7 kişilik küçük kurullar var. Büyük kurulda da 47 ülkenin yargıcının katıldığı ortamda kararlar veriliyor. İtiraz hakkı var. Ama bir taraftan 'Bu karar uygulanmadı, üyelik tehlikeye düşüyor.' Kim söylüyor bunu bilmiyorum ama Yunanistan kaç yıldır Batı Trakya ile azınlıklarla, kardeşlerimizle ilgili kararları uygulamıyor."

TÜRKİYE'DEN GÜVENİLİR ORTAK BULAMAZLAR

İngiltere, Fransa, Almanya gibi birçok ülkenin AİHM'nin kararlarını uygulamadığını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Onlar için AB üyeleri neler yaparsa yapsın iyidir. Bize Gezi döneminde ders vermeye kalktılar ama Fransa'da neler oldu hiçbir şey söylemediler. Türkiye'den güvenilir ortak bulamazlar."

VELİAHT PRENS İLE GÖRÜŞMEK İÇİN ENGEL YOK

Bakan Çavuşoğlu, Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile görüşmek için bir engel görmediklerini belirterek, şunları söyledi: "Arjantin'de Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşmek arzusunda olduğunu söyledi. Elbette görüşmemek için bir sebep yok, görüşülebilir. Telefon görüşmelerinde olduğu gibi Sayın Cumhurbaşkanımız düşüncelerimizi, tespitlerimizi ve bu süreçte tüm elde ettiğimiz bilgiler belgeler dahil hepsini söyleyecektir. Burada Veliaht Prens ile görüşmek için bir engel görmüyoruz. Talebi üzerine bu görüşme olabilir. Tabii ki takdir Cumhurbaşkanımızın."

#Mevlüt Çavuşoğlu
#AB
#Federica Mogherini
#AİHM
5 yıl önce