|

İdlib'den acı haber: 2 şehit

Suriye'de İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde arama/tarama faaliyeti sonrasında teröristlerin roketli saldırısında Uzman Çavuşlar Ramazan Demir ve Mücahit Sınırtepe şehit düştü.

Kıymet Sezer
00:07 - 12/09/2021 Pazar
Güncelleme: 00:13 - 12/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Kayseri’deki törende gözyaşları sel oldu.
Kayseri’deki törende gözyaşları sel oldu.

Suriye’de Türk askerini taşıyan Kirpi tipi zırhlı araca İdlib şehir merkezi ile Binnish kasabası arasında hareket halindeyken roketli saldırı düzenlendi. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde arama tarama faaliyeti sonrası dönüş yolunda gerçekleşen saldırıda Piyade Uzman Çavuşlar Ramazan Demir ve Mücahit Sınırtepe şehit düştü, 3 asker de yaralandı. Yaralılar hızla hastaneye sevk edilirken, birinin durumu ise ciddiyetini koruyor.

DEAŞ HORASAN İDDİASI

Alçak saldırıyı hangi örgütün gerçekleştirdiğine ilişkin araştırmalar sürerken, olay sonrası saldırıyı El Kaide’nin Suriye kolu Hurras ed Deen’in üstlendiği öne sürüldü. Bu iddia, saldırının arkasında Afganistan’da gündeme gelen DEAŞ Horasan’ın olduğu iddialarını da gündeme getirdi. Önceki gün Hatay sınırında yasa dışı yollarla Suriye’den ülkemize girmeye çalışırken yakalanan 4 şüpheliden birinin, kırmızı bültenle aranan DEAŞ’lı olduğu tespit edilmişti.

İDLİB’E SALDIRILAR ARTTI

Saldırıdaki DEAŞ izi endişeye neden olurken; son zamanlarda İdlib’de Esed rejiminin sivilleri hedef aldığı hava saldırıları da hayli artmış durumda. Suriye İnsan Hakları Ağı, rejim ve Rus güçlerinin İdlib’in güneyindeki Cebel Zeviye bölgesi ve çevresine yönelik saldırılarda 3 ay içinde 33’ü çocuk 12’si kadın 61 sivilin öldüğünü rapor etti. Son saldırıların ardından İdlib’den olası göç hareketlerine karşı Türkiye’de de güvenlik endişeleri arttı.


YİĞİTLERE VEDA

İdlib’deki saldırıda şehit düşen 2 asker memleketlerinde son yolculuklarına uğurlandı. Hatay’daki törenin ardından P.Uzman Çavuş Ramazan Demir’in (23) cenazesi Kahramanmaraş’a, P.Uzman Çavuş Mücahit Sınırtepe’nin (25) naaşı ise Kayseri’ye gönderildi. Kahramanmaraş’taki cenaze törenine şehidin Hatay’da Havacı Uzman Çavuş olarak görev yapan ağabeyi Mehmet Ali Demir askeri üniformasıyla katıldı. Şehit asker Türkoğlu Asri Mezarlığı’na defnedildi. Kayseri’deki törende de gözyaşları sel oldu. 2 ay önce evlendiği öğrenilen Şehit Mücahit Sınırtepe’nin eşi Sevinç Sınırtepe, “Kalk yalvarırım, sensiz dayanamam. Dimdik ayaktayım. Seni hep bekleyeceğim” diye gözyaşı döktü. Şehit asker kılınan cenaze namazının ardından dualarla toprağa verildi.


SINIRDA KRİTİK TOPLANTI

Şehitlerin cenazeleri Hatay’daki törenin ardından memleketlerine uğurlanırken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Musa Avsever ile dün sabah erken saatlerde Hatay’a gitti. İdlib harekatını yöneten Suriye sınırının sıfır noktasındaki 6’ncı Kolordu Komutanlığı Bahar Kalkanı Harekat Bölgesi Sektör Komutanlığı’na geçen Akar burada sınır hattı ve sınır ötesindeki birliklerin komutanları ile bir araya geldi.


Sahadaki son durum ve yapılacak faaliyetler ele alındı. Toplantı sonrası açıklama yapan Akar şunları kaydetti:

KANLARI YERDE KALMADI

“Haince, alçakça bir saldırı sonucu arkadaşlarımız şehit oldu. Şehitlerimizin kanları yerde kalmadı, kalmayacak. Bu yılın başından itibaren yurt içi, Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarda 1926 terörist etkisiz hale getirildi. Hudutlarımızın güneyinde Mehmetçik eğer bu terör koridorunu parçalamasaydı bugün çok daha yoğun, kapsamlı, derin farklı problemlerle uğraşıyor olurduk. İdlib’de Rusya ile yaptığımız görüşmeler sonrası imzalanan mutabakatlar var. Biz bu mutabakatlara uyuyoruz. Muhataplarımızın da bu mutabakatlara, buradaki sorumluluklarına uymalarını bekliyoruz.”

#Ramazan Demir
#Suriye
#İdlib
#Kahramanmaraş
#Mücahit Sınırtepe
#Şehit
3 yıl önce