|

İstanbulluların taksi şikayeti: Türkçe konuşanı almıyorlar

İstanbul'da turistik mekanların yoğunlukta olduğu yerlerde çalışan taksiciler, Türk müşterileri almıyor. Sultanahmet, Eminönü, Beşiktaş ve Taksim'de 21 taksiden 20'si Türk müşterisini almadı. Taksiciler çoğunlukla, pazarlıkla yüksek ücret aldıkları Arap müşterilerini alıyor.

Yeni Şafak
10:29 - 7/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 10:43 - 7/09/2017 Perşembe
Diğer
İstanbulluların taksicilerle ilgili en önemli şikayetlerinden biri, öncelikle turistlerin tercih edilmesi.
İstanbulluların taksicilerle ilgili en önemli şikayetlerinden biri, öncelikle turistlerin tercih edilmesi.

İstanbulluların taksicilerle ilgili şikayetleri malum... “8.75 TL indi-bindi düzenlemesi”ne rağmen kısa mesafeye gitmeyen, yağmurlu havada ortadan kaybolan, vardiya değişim saati gibi bahanelerle yolcu seçen taksicilerle yaşanan sorunlar bitecek gibi de değil. İşte o kronikleşen sorunlardan biri de Sultanahmet, Eminönü, Beşiktaş ve Taksim gibi özellikle turistlerin yoğun olduğu bölgelerde yaşanıyor. Sadece turist kabul eden taksicilerle ilgili şikayetler son dönemde iyice artmış durumda.

Habertürk'ün haberine göre, Sultanahmet'te 6 taksiden 5'i Türkçe konuşan müşterisini almadı. İngilizce konuşan müşteriler de taksiye alınmadı.

Bir taksi şoförü ise İngilizce konuşan müşterisini aldı. 3 senedir taksicilik yaptığını belirten şoför, "Bazı taksiciler seçim yapıyor. Ben seçim yapmam" dedi.

Eminönü'nde ise taksicilerin turistlerden dolayı Türk yolcuları pas geçtiği görüldü.

Sultanahmet, Eminönü, Kabataş ve Taksim'deki 21 taksiciden sadece 1'i Türkçe konuşan müşterisini almaya kabul etti. Kalanların ise büyük bir çoğunluğu Arap müşterilerini aldı.


"Kamera sistemi gelecek"
Konuyla ilgili bu bölgelerden çok şikayet geldiğini belirten İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, "
Bizi uluslararası basında rezil eden olaylar da yine burada yaşanmıştı.
Taksicilerin yerliyi değil turisti almasıyla ilgili bize de şikayet geliyor. Plaka alıyoruz, tespitte bulunuyoruz fakat 2 günde bir şoför değiştiren taksilerle karşılaşıyoruz" dedi.

İTaksi uygulamasıyla bu sorunun aşılacağını vurgulayan Uğur şunları söyledi:

  • "Kamera sistemi gelecek, ayrıca kaçak şoför çalışamayacak. Yerliyi taksiye almayıp turisti alan taksiciler şikayet edildiğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi 250 TL ceza yazıyor. Biz de durumu İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne bildiriyoruz. Oradan da 660 TL ceza geliyor. Müşteri seçen, sadece turist alan taksici aynı zamanda tekel hakkını da kötüye kullanmış oluyor. Yani hukuki sorumluluk da olmalı. Fakat kimse bu işi hukuk yoluyla takip etmiyor. Tekel hakkının kötüye kullanımı korsanı da teşvik ediyor.”

1986’dan beri ‘otomobille şehir içi yolcu taşımacılığı’ hakkı taksilerde. Yani taksiler bu alanda tekel.
Fakat tekel oldukları halde yolcu seçiyor, herkesi taşımıyorlar.
Bu durumda da İstanbullulardan şu eleştiriler yükseliyor:
  • “Hem taksilere mecburuz hem de bizi almıyorlar. Madem öyle başkaları da taşımacılık yapsın. O zaman faturayı kesen taşımacılık yapar. Yolcu seçmeyi kendilerinde hak görüyorlarsa tekel de ortadan kalkmalı. Bu imtiyazları da kaldırılmalı. Belki o zaman akılları başlarına gelir."
#Taksi
#İstanbul
#Ulaşım
#Turist
7 yıl önce