|

Kadına şiddete elektronik takip

Denetimli olarak serbest bırakılan suçlularda kullanılan elektronik bileklikler, kadına şiddetle mücadele için de devrede. Şiddete uğrayan kadın da şiddetin faili de elektronik bileklikle Ankara'dan 24 saat izlenecek. Sistem, önceki gün pilot iller olan Ankara ve İzmir’de uygulamaya başlandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/03/2015 Salı
Güncelleme: 21:38 - 9/03/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Suçluların takip edilmesi için denetimli serbestlik kapsamında hayata geçirilen “elektronik bileklik” sistemi, kadına şiddet olaylarında da devreye girecek. Herhangi bir tehdit söz konusu olduğunda mağdur veya potansiyel tehdit teşkil edecek faili takip etmek üzere kullanılacak ‘elektronik bileklik’ uygulaması 8 Mart Dünya Kadınlar gününde Ankara ve İzmir’de başlatıldı. 

ANKARA'DAN 24 SAAT TAKİP

Halen Adalet ve İçişleri Bakanlıkları tarafından uygulanan “elektronik bileklik sistemi” mahkeme kararıyla uygulanabilen bir yöntem. Yeni sistemle kişinin ne kadar tehdit altında olduğu ve riskin seviyesine hakim karar verecek. Pilot olarak Ankara ve İzmir’de başlatılan uygulama için için öncelikle mahkeme kararı beklenecek. Pilot uygulamada, elektronik bileklik takılan kişiler Ankara’daki Elektronik İzleme Merkezi’nden 24 saat boyunca takip edilecek. 

TEHLİKE ANINDA İHLAL UYARISI 

Failin koluna üzerinde verici bulunan bir elektronik bileklik takılacak. Faille birlikte şiddet mağdurunda da cihaz olacak. Tanımlama işlemleri yapıldıktan sonra bileklik aktif hale getirilecek. Bu andan itibaren izleme başlayacak. Bileklik sayesinde fail izlenecek, mağdurun da içinde bulunduğu tehlike duyurulacak. Fail, sabit cihazın kapsama alanından çıkması, mağdura yaklaşması durumunda Ankara’daki merkeze uyarı gidecek. İhlal uyarısı, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’ne iletilecek. Daha sonra bölgeye polis gönderilerek olaya müdahale edilecek. İki ilde başlayan pilot uygulamanın yurt genelinde uygulanması kararı verildikten sonra farklı bir altyapıya ihtiyaç duyulacağı belirtildi. 

PANİK BUTONU REVİZE EDİLECEK

Halihazırda devam eden panik butonu uygulaması ise kaldırılmayacak. Sistem revize edilip yaygınlaştırılarak elektronik bileklikle beraber farklı biçimde kullanılmaya devam edilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı'nın başarılı uygulamasını örnek alarak sistemin kullanımına karar vermişti. Pilot uygulama iki bakanlığın işbirliğiyle başlatıldı.
#elektronik bileklik
#potansiyel tehdit
#elektronik bileklik sistemi
9 yıl önce