|

Mansur Yavaş'ın senet olayında yeni skandal: İmza sahte çıktı

CHP'nin Ankara Büyükşehir belediye Başkan adayı Mansur Yavaş'a yönelik “sahte senet” suçlamalarına ilişkin soruşturma ve dava sürecine ilişkin yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Yavaş söz konusu senedin kendi yanında imzalandığını iddia etmişti. Adli Tıp Kurumu’nun dava ve soruşturma konusu senet üzerinde yaptığı incelemede, imzanın Yavaş’a borçlu olduğu iddia edilen işadamına ait olmadığına dair rapor verdiği ortaya çıktı. Mansur Yavaş'ın 500 bin TL kötü niyet tazminatı ve ceza aldığı sahte senet davasında skandalın boyutları giderek büyüyor.

Yeni Şafak
11:21 - 13/03/2019 Çarşamba
Güncelleme: 11:30 - 13/03/2019 Çarşamba
Diğer
CHP'nin Ankara adayı Mansur Yavaş.
CHP'nin Ankara adayı Mansur Yavaş.

Davanın duruşma zabıtlarındaki beyanlarında Yavaş, imzaların kendi yanında atıldığını iddia etmişti. Avukatlık sözleşmesi yaparak fatura kesmesi gereken Mansur Yavaş'ın herhangi bir sözleşme yapmadan senet aldığı ve ilgili vergiyi ödemediği de iddia edildi.

Dosyadaki beyanlarına göre Yavaş bu durumu "Makbuz kesildiğinde 300 bin doları vergiye gidiyordu, bu yüzden senet imzalandı" diyerek açıkladı.

Sabah'ın haberine göre, Mansur Yavaş ve Necmettin Kesgin arasındaki ihtilaf, SAMAŞ adlı şirket tarafından pazarlama işinden doğan alacaklar nedeniyle Kayseri Şeker'e dava açılmasıyla başladı.

Dava harcı yüksek olunca destek istediler

Kayseri 1'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'nce SAMAŞ'ın sözleşmeden doğan alacakları yönünden dava kabul edildi, cezai şart yönünden ise reddedildi. Bunun üzerine SAMAŞ'ın avukatı M.G., dava harcının yüksek olması nedeniyle iş insanı Necmettin Kesgin'den müvekkil şirketi adına maddi yardım istedi.

Firmaya destek vermeyi kabul eden Kesgin, cezai şart yönünden Yargıtay'da süren dava ile ilgili Mansur Yavaş'tan destek istedi. SAMAŞ tarafından dava sürecinde verilen maddi desteklerin karşılığı olarak 600 bin dolarlık senet Kesgin'e verildi. Bir süre sonra SAMAŞ ile Kesgin ihtilafa düştü.

Yavaş'ın ne kadar aldığı net değil

Mansur Yavaş, iddiaya göre, ara buluculuk yaparak, Kesgin'e verilen 600 bin dolarlık senedi ihtilaf çözülünceye kadar 'yediemin' olarak aldı. Mahkeme heyeti, davanın ilk kalemi olan sözleşmeden doğan 11,5 milyon liralık alacağın SAMAŞ'a ödenmesine hükmetti ve para tahsil edildi. SAMAŞ tarafından Kesgin'e 3,5 milyon lira, Yavaş'a da açıklanmayan miktarda ödeme yapıldı.

Tekrar para istedi

Mansur Yavaş, iddiaya göre, SAMAŞ'tan aldığı 3,5 milyon TL'nin 1 milyon TL'sini Necmettin Kesgin'den isteyince bu kez ikili arasında uyuşmazlık oldu. Bunun üzerine Yavaş, Kesgin'den aldığı 600 bin dolarlık senedi Ankara 29'uncu İcra'da takibe koyarak, tahsil etmek istedi.

Mahkemenin kararı, Yargıtay tarafından da onandı.

İmza Kesgin'e ait değil

Necmettin Kesgin ayrıca 6'ncı Ticaret Mahkemesi'nde, Mansur Yavaş'a borçlu olmadığı iddiasıyla 'menfi tespit' davası açtı. Yavaş da bunun karşılığında 11'inci Asli Ticaret Mahkemesi'nde eş zamanlı olarak 'hizmet sözleşmesinden kaynaklı alacak' davası açtı.

Bu iki dava 6'ncı Ticaret Mahkemesi'nde birleştirilirken, mahkeme, 1'inci İcra Hukuk Mahkemesi'nce verilen ve Yargıtay tarafından da onanan 'kötü niyet' tazminatının tahsilini durdurdu.

Mahkeme, sahte senedi yeniden incelenmesi için Adli Tıp Kurumu'na gönderdi. Adli Tıp Kurumu'nca da senette yer alan imzaların ve yazıların Kesgin'e ait olmadığı raporlandı.

#Mansur Yavaş
#Senet
#Sahte
#İmza
5 yıl önce