|

Marmaris yangını tek merkezden komuta ediliyor

Marmaris’teki yangınla mücadelede Jandarma Mobil Harekat Merkezi (JMHM) büyük görev üstleniyor. İHA görüntülerinin anlık olarak aktarıldığı merkez, bölgedeki tüm unsurlarla koordinasyonu sağlıyor. Gelişmeler anında sahadaki ekiplere aktarılıyor.

Şahin Şen ve
00:00 - 25/06/2022 Cumartesi
Güncelleme: 12:21 - 25/06/2022 Cumartesi
Yeni Şafak
Yangınla mücadelede çalışmaları  Jandarma Mobil Harekat  Merkezi’nden komuta ediliyor.
Yangınla mücadelede çalışmaları Jandarma Mobil Harekat Merkezi’nden komuta ediliyor.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde çıkan ve 400 hektarı aşkın alanda etkili olan yangına müdahale sürüyor. Hisarönü Mahallesi’nin Bördübet ve Değirmenyanı bölgesinde yangınla mücadelede, Jandarma Mobil Harekat Merkezi (JMHM) büyük görev üstleniyor. Yangının söndürülmesi ve yeni yangınların tespiti noktasında kilit rol oynayan JMHM, kapılarını Yeni Şafak’a açtı. Daha önce Diyarbakır’daki terör operasyonlarında ve Kastamonu Bozkurt’taki sel felaketinde de koordinasyon merkezi olarak kullanılan JMHM, şimdi de yangınlarda koordinasyonun sağlandığı merkez olmuş durumda. Doğal afet, toplumsal ve terör olaylarında kriz ortamının doğru sevk ve idaresi için oluşturulan ve geçtiğimiz yıl jandarma envanterine giren JMHM, Marmaris’teki yangında kritik bir rol üstlendi. Aydın’dan havalanan ve bölge üzerinde gerçekleştirdiği uçuşlarla hava denetimi yapan İnsansız Hava Araçları’ndan (İHA) gelen görüntüler, anlık olarak JMHM’ye aktarılıyor.

  • Yangının ilk günü Değirmenyanı bölgesinde oluşturulan kriz ve koordinasyon bölgesine kurulan JMHM, yangın bölgesinde bulunan jandarma unsurları ile karargah ve bölgede bulunan diğer tüm kurumların koordinasyonunu sağlıyor. İHA’lardan gelen görüntüler anlık olarak JMHM içerisinde bulunan dev ekrana yansıtılıyor. Bölgede meydana gelen en ufak hareketlilik JMHM’de görevli jandarma ekiplerince yangın sahasında bulunan AFAD ekipleri ile paylaşılıyor.

YANGIN KOORDİNATI VERİLİYOR

İHA’lardan gelen canlı görüntülerde tespit edilen alev ya da dumanlar, AFAD ekipleri tarafından helikopter kontrol merkezine bildiriliyor. JMHM’de görevli personelin canlı görüntülerden tespit ettiği koordinatlara, hızlı bir şekilde yangın söndürme helikopterleri havadan müdahale ediyor. Yer üstünde bulunan AFAD, UMKE, itfaiye, iş makinaları ve gönüllülerden oluşan ekipler de alev ve duman bulunan koordinatın çevresine giderek tırmıklama ve seyreltme yaparak yangının büyümesinin önüne geçiyor. JMHM, yangının kontrol ve söndürülmesi, çalışmalara yön vermek ve kamuoyunu doğru bilgilendirme konusunda da üstün hizmet sağlıyor.

GÖZETLEME KAMERALARI DA İZLENİYOR

  • JMHM’de, İHA görüntülerinin canlı olarak takibinin yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile Jandarmaya ait dronlardan gelen görüntüler de izleniyor. OGM Kamera İzleme Programı olan CEİBA-II’ye de uydu bağlantısı kurabilen JMHM üzerinden, anlık olarak dağ ve ormanların tepelerinde bulunan izleme kulelerindeki kameralara bağlanıp çevre kontrolleri de yapılıyor. Uydu üzerinden meteorolojik bilgilerin de anlık olarak görülebildiği JMHM’de meteorolojik değişken grafik sistemiyle (METOGRAM) anlık hava durumu da izlenirken, coğrafi analiz sistemiyle (CAS) uyumlu çalışarak yangınlarla mücadeleyi kolaylaştırıyor.

#Marmaris
#yangın
#Jandarma Mobil Harekat Merkezi
#JMHM
#AFAD
#x
2 yıl önce