|

MGK tipi demokrasi

MGK toplantısından Anayasa değişikliğine şartlı destek çıktı. MGK bildirisinde, Anayasa değişikliği önerilerinin "olgunlaştırılarak" TBMM'den geçmesi temennisinin dile getirildiği belirtildi.

Yeni Şafak
00:00 - 22/08/2001 Çarşamba
Güncelleme: 14:52 - 21/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Ulusal güvenlik kavramı tartışması nedeniyle karşı karşıya gelen ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile askerler arasında sert tartışmalara sahne olması beklenen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, beklenen olmadı. Ulusal güvenlik yerine Anayasa değişikliği tartışıldı ve TBMM'deki değişiklik anketinin "olgunlaştırılarak" kabul edilmesi istendi.



Sabah saat 09.30'da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan toplantı tam 4.5 saat sürdü.



Yılmaz Anayasa'yı konuştu


MGK'da bürokratların ve Devlet Bakanı Abdulhaluk Çay'ın katıldığı bölümün ardından, sadece asil üyelerin katıldığı tartışma ve sonuç kısmında, ANAP Genel başkanı Mesut Yılmaz söz alarak uzun bir konuşma yaptı. Asker ve sivil üyelerin ulusal güvenlik tartışmasını hiç gündeme getirmediği toplantıda, ANAP lideri Yılmaz'ın da konuşmasını Anayasa değişikliğiyle sınırlı tuttuğu öğrenildi. Yılmaz'ın, MGK'dan bir gün önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu eski Başkanı olan Devlet Bakanı Nejat Arseven'le birlikte hazırladığı Anayasa değişikliği önerilerini gündeme getirerek, AB'ye sunulan Ulusal Program çerçevesinde, Anayasa değişikliğinin zaman kaybedilmeden gerçekleştirilmesini istediği belirtildi.



Yılmaz'ın uzun konuşmasını asker kanadının dikkatle dinlediği ve bu kesimden herhangi bir itirazın gelmediği öğrenildi.



Anayasa değişikliğinin görüşüldüğü bölümde askerlerin, "Avrupa'dakine benzer düzenlemeler yapılsın, ancak çıtayı daha fazla yükseltmeyin. Çıta Avrupa'nın üzerinde olmasın" dediği belirtildi. Askerlerin Anayasa değişikliğinde ençok devletin şeklini belirleyen Anayasa'nın 14. maddesi üzerindeki değişikliğin sınırlı tutulması yönünde görüş belirttikleri ifade edildi.



'Olgunlaştırılması...'


Yaklaşık 4,5 saat süren toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Anayasa değişikliği önerilerinin "olgunlaştırılara" Meclis'e sevkedilmesi yönündeki temenniler dikkat çekti. Bu konu, toplantı sonrası yayınlanan bildiride şöyle yer aldı: "Toplantıda, bir bölümü Avrupa Birliği'ne üyelik bağlamında hazırlanan Ulusal Program'da öngörülen önlemlerle de örtüşen Anayasa değişikliği önerilerinin olgunlaştırılarak TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesi temennisi dile getirilmiştir."



Toplantıda ayrıca, irticai, bölücü ve yıkıcı faaliyetlerle, çetelere karşı yürütülen mücadelelerin sonuçları değerlendirildi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yönelik Eylem Planı'nın sonuçları gözden geçirildi. Orta Asya ve Kafkaslar'daki "kardeş" Türk Cumhuriyetleri ile ilişkilerin daha iyileştirilmesi için yapılması gerekenler üzerinde duruldu.



'Olgunlaştırmak' ne demek?


MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır:


"Olgunlaşmadan mutabakatın en geniş şekliyle sağlanması hedef alınmıştır. Uzlaşma komisyonunda 37 maddelik değişiklik taslağı toplumsal mutabakat öncesinde üzerinde çalışılacak metinlerdir. Bizim iki konuda hassasiyetimiz var. Biri dilin kullanılması memelesi. Dili bireysel düzeyde bir hak olarak görüyoruz. Ancak ana dilden bir grup, gruptan milli kimlik, kimlikten millet, milletten de yeni bir devlet oluşturulmasına karşıyız. İki; idam cezasıyla ilgili hassasiyetimiz.



DYP Grup başkanvekili Turhan Güven:


"Açıklamada yer Anayasa değişikliğinin olgunlaşmadan sonra Meclis'te görüşülmesi denilmesi bazı tereddütler olduğunu gösteriyor. Ya da daha olgunlaşmadığı düşünülüyor. Hangi konularda tereddütler olduğunu ise tam olarak bilemiyoruz. Ancak bizim görüşümüz Anayasa değişikliğinin tümünün ele alınması ve Anayasa'nın 100 ya da 115 maddeye indirilmesi yönündedir."



SP Gn. Bşk. Yardımcısı Veysel Candan:


"Anayasa değişikliği Parlamento'da yapılacak. MGK'nın bu konuda görevi yoktur. Olgunlaşmadan ne anlayacağız? Siyasi partiler değişiklikte uzlaştılar. Bu metinde ciddi değişiklik yapılacaksa bunu TBMM değil MGK yapıyor anlamına gelir."



#Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer
#MGK
#Çankaya Köşkü
#Mesut Yılmaz
#TBMM
#Demokrasi
23 yıl önce