|

Paralel kamikaze

Paralel yapı operasyonlarında tutuklanan polislerin avukatları 20 Nisan’da İstanbul 29. Asliye Ceza’dan tahliye talep etti. Eski ÖYM başkanı olan Hakim Metin Özçelik de yetkisi olmadığı halde dosyaları talep edince adliyede krize neden oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:50 - 22/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

İstanbul'da paralel yapıya ilişkin operasyonlar çerçevesinde tutuklanan polislerin serbest bırakılması için yeni bir oyun devreye sokuldu. Paralel yapı şüphelilerinin avukatları, geçtiğimiz 20 Nisan'da İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Avukatlar yaptıkları başvuruda müvekkillerinin tahliye edilmesini talep etti. Eski İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin özel yetkili Hakimi Metin Özçelik ise yetkisi olmadığı halde paralel yapı soruşturmalarına bakan savcılardan dosyaları talep etti.



BU PLAN DAHA ÖNCE DE UYGULANMIŞTI


Avukatlar daha önce Sulh Ceza Hakimlerini kabul etmedikleri gerekçesiyle, İstanbul'daki 7 ayrı Asliye Ceza Mahkemesi'ne tahliye dilekçesi dilekçe vermişlerdi. 5 mahkeme hukuksuz talebi ciddiye almamış ancak İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi ile İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Tevhid Selam'da kumpas soruşturmasına bakan savcılıktan dosyaları istemişti. Bu süreçte Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Kurulu, Asliye Ceza Mahkemeleri'nin Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kararlarına yapılan itirazları değerlendiremeyeceğine ilişkin bir yazı yazarak skandala el koymuştu.



ASLİYE CEZALAR YETKİSİZ


Adalet Bakanlığı'nın İstanbul Adliyesi'ne gönderdiği yazıda, asliye ceza mahkemelerinin sulh cezaların verdiği kararlara bakamayacağı, sulh ceza hâkimliklerinin verdiği kararlara yapılacak itirazları değerlendirme makamının yine sulh ceza hâkimlikleri olduğu belirtilmişti. Tutuklama kararlarını sulh ceza hâkiminden başka birinin vermesinin yasal olmayacağı da yazıda ifade edilmişti.



HAKİM ÖZÇELİK'İN NÖBETİ BEKLENDİ


Paralel Yapı'ya yakın avukatlar, bakanlığın bu yazısına rağmen 20 Nisan'da Tevhid Selam, yasa dışı dinleme, casusluk ve Hrant Dink soruşturmalarının tutuklu şüphelilerini hapisten kurtarmak için harekete geçti. Adliye kaynakları, başvurunun bilhassa 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin nöbetine denk getirildiğini belirtiyor.



ADLİYEDE DOSYA KRİZİ BAŞLATTI


İtiraz başvurusu ise eski özel yetkili mahkeme (ÖYM) başkanı olan 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin hakimi Metin Özçelik tarafından Adalet Bakanlığının yazısına rağmen kabul edildi. Özçelik, parelel yapı soruşturmalarını yürüten savcılardan dün dosyaları istedi. Bu durum adliyede büyük bir krize neden oldu. Özçelik'in, karar aşamasında olduğu öğrenildi. Savcılardan dosyaları isteyen Hakim Metin Özçelik daha önce Beşiktaş Adliyesi'nde özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanıydı.


#Metin Özçelik
#Asliye Ceza
#özel yetkili mahkeme
#Paralel yapı
9 yıl önce