|

Suudi Konsolosluğu Kaşıkçı'nın ölümünü an be an planlamış

Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki Başkonsolosluk binasında vahşi bir cinayete kurban giden gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, 2 Ekim ve öncesinde yaşananları ayrıntılarıyla anlattı. Cengiz'in açıklamaları, Suudi tarafının Kaşıkçı'yı öldürmek için yaptığı planı gözler önüne serdi. Buna göre Kaşıkçı ilk olarak 10 Eylül'de başkonsolosluğa davet edildi. Bu görüşmede çok iyi karşılandı. Kendisine yeni bir tarih verilip gönderildi. İnfaz timinin planlaması yapıldı ve 2 Ekim'deki görüşmenin ardından vahşice öldürüldü.

Yeni Şafak
17:30 - 26/10/2018 Cuma
Güncelleme: 17:39 - 26/10/2018 Cuma
Diğer
Gazeteci Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmüştü.
Gazeteci Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmüştü.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki Başkonsolosluk binasında katledilmesinin ardından soruşturma tüm hızıyla devam ediyor. Kaşıkçı'nın Konsolosluğa birlikte gittiği nişanlısı Hatice Cengiz, o gün yaşananları detaylarıyla anlattı. Cengiz'in anlatımları, Suudi Arabistan'ın Kaşıkçı cinayetine en ince ayrıntısına kadar planladığını bir kez daha ortaya koydu.

Kaşıkçı ile ile tanışmalarını, nişanlılık süreçlerini ve Konsolosluğa gittikleri günü detaylarıyla Habertürk'te anlatan Hatice Cengiz, önemli ayrıntıları da ilk kez paylaştı.

Konsolosluğu arayıp bilgi vermedik

  • Türk Medeni Kanunu'na göre, yabancı bir kişinin evlilik öncesi çok eşli olmadığına dair bir belge almasının zorunlu olduğunu kaydeden Cengiz, konsolosluğa bu belgeyi almak için gittiklerini söyledi.

Kaşıkçı'nın 10 Eylül'de İngiltere'yen Türkiye'de döndüğünü ve havalimanından taksiyle konsolosluğua geçtiklerini anlatan Cengiz, şöyle devam etti:

"Konsolosluğa gideceğimize dair önceden bir bilgi vermedik. Binaya gelince ben dışarıda kaldım, Cemal Bey içeri girdi.

İlk görüşmede çok iyi karşılanmış

  • Ben bunu düşünürken, Cemal hemen çıktı, telefonlarını bana bıraktı. Bildiğim kadarıyla konsolosluğa bırakılıyor telefon, bana bırakmak daha güvenilir gelmiş olabilir. Çok neşeli bir şekilde dışarı çıktı. Ondan çok ben mutlu oldum. 1.5 yıldır ilk kez ülkesinin toprağına girmiş oldu. Sevgiyi,i alakayı, çalışanların kendisiyle ilgilendiklerini, gelip selamlaştıklarını, çok iyi davrandıklarını anlattı."

"O gün çok mutluyduk"

"Evrakın birkaç gün içinde çıkacağını söylemişler. O da hali hazırda seferinin olduğunu, ayrılmak istediğini söylüyor. Heralde onlar da ne zaman döneceğini soruyor. O da Salı günü döneceğini söylüyor. Onlar da tamam biz hazırlarız diyorlar. Tepkilerini, orada geçenlerini anlattığında ben de onunla birlikte mutlu oldum."

Yeni randevu günü verip hemen plana başlamışlar

  • Hatice Cengiz'in anlattıkları ile Türk istihbarat birimlerinin elde ettiği verileri birleştirince, Suudi ekibinin Kaşıkçı cinayeti için planlı hareket ettiği net bir şekilde görülüyor.
  • İlk görüşmede Kaşıkçı'yı çok güzel bir şekilde karşılayarak, hem Kaşıkçı'nın hem de nişanlısının kafasındaki tüm soru işaretlerini ve çekincelerini silen Suudi tarafı, yeni randevu gününden önce infaz timinin hazırlıklarını tamamlamasını da sağlamış.

Öyle ki, Kaşıkçı'nın yeniden Konsolosluğa geleceği 2 Ekim tarihinden bir gece önce ve olay sabahında birbirlerinden ayrı 3 grup halinde gelen ekip üyeleri öğlen saatlerinde binaya gitti.

Otelden hareket saatini Kaşıkçı'nın telefonuyla belirlemişler

  • Hatice Cengiz, ABD'den dönen Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim sabahında konsolosluk yetkililerini aradığını anlattı. Buna göre, konsolosluk yetkililer ilk anda bir saat vermedi ve "Sizi arayacağız" diyerek telefonu kapattı.
  • Bu süreçte Suudi infaz timinin konsolosluğa çok yakın noktada bulunan 2 farklı otelde konakladığı biliniyor.
  • Konsolosluk yetkililerinin Kaşıkçı'ya hemen bir saat söylemek yerine "Biz sizi arayacağız" demesinin sebebinin bu timle koordinasyon sağlanması amacıyla yapıldığı gerçeği ortaya çıkıyor.

Muhtemelen infaz timiyle yeniden iletişime geçen konsolosluk yetkililer, Kaşıkçı'nın kendilerini aradığı ve evrakları sorduğu bilgisini infaz timinin ekip lideriyle paylaştı ve tim lideri Kaşıkçı'ya saat 13'te gelmesi gerektiğinin söylenmesini istedi.

Kaşıkçı kendisine söylenen saatte binaya giriyor

Cemal Kaşıkçı'yı yeniden arayan Konsolosluk yetkilisi, Kaşıkçı'nın evraklar için saat 13'te binaya gelmesini istiyor. Bunun üzerine kendisine söylenen saatte konsolosluğa gelen Kaşıkçı, bir önceki güzel karşılamanın etkisiyle kafasında herhangi bir soru işareti olmadan içeri giriyor ve kendisinden bir daha haber alınamıyor.

#Cemal Kaşıkçı
#Hatice Cengiz
6 yıl önce