|

Ticarette sulh dönemi

Adalet Bakanlığı, yargıda yaptığı devrim niteliğindeki düzenlemelerle mahkemesiz çözüm yollarını yaygınlaştırdı.

Osman Özgan
04:00 - 26/03/2019 Salı
Güncelleme: 04:14 - 26/03/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Türk yargı sisteminin en önemli sorunlarından biri olan iş yükünün azaltılmasını, uyuşmazlıkların hızlı ve basit bir şekilde çözümlenmesini sağlayan alternatif çözüm yollarının başında arabuluculuk geliyor.

İLK ÖNCE İŞÇİ-İŞVEREN

Arabuluculuk ilk olarak işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava açma şartı haline getirildi. 1 Ocak 2018'de uygulanmaya başlanan düzenlemeyle işe iade davaları olmak üzere bireysel iş uyuşmazlıklarında, alacak ya da tazminat taleplerinde, kıdem ve ihbar tazminatında, fazla mesai ücreti gibi konularda arabulucuya başvurulması zorunlu tutuldu. Uygulama sayesinde binlerce iş uyuşmazlığı mahkemeye gitmeden sonuçlandı.

TİCARİ UYUŞMAZLIKLAR

Adalet Bakanlığı yine önemli bir adım atarak ticari uyuşmazlıklarda da arabulucuyu dava açma şartı haline getirdi. Yani ticari uyuşmazlıklarda da konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması gerekiyor. Söz konusu uygulama da 1 Ocak 2019'da uygulanmaya başlandı.

24 BİN TİCARİ UYUŞMAZLIK

Bakanlık verilerine göre, 1 Ocak'tan bu yana arabulucuya 24 bin 354 başvuru gerçekleşti. Yani ilk üç aylık uygulamada, 24 bin civarında ticari dava mahkemeye gitmedi. Bu da mahkemelerin iş yükünü ciddi oranda azalmasını sağladı. Söz konusu başvurucular için 30 bin civarında arabulucu görevlendirilirken, şu ana kadar görüşülen 6 bin 44 dosyanın yüzde 55'i yani 3 bin 316'sı dava açılmaya gerek kalmaksızın çözüme kavuştu. Ortalama görülme süresi 541 gün olan ticari davalar, söz konusu uygulama sayesinde her iki tarafı da tatmin edecek şekilde daha kolay ve hızlı bir şekilde sonuçlandı.

İŞ HUKUKUNDA HIZLI ÇÖZÜM

2018 yılında uygulanmaya başlanan işçi ve işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk şartı sayesinde bugüne kadar 452 bin 346 uyuşmazlığın yüzde 68'i yani 282 bin 869'u arabulucular önünde çözüme kavuştu. 2017'de iş mahkemelerine açılan dava sayısı 210 bin civarındayken, uygulamanın zorunlu hale getirildiği 2018'de bu rakam 92 bine geriledi.

  • Bir kaç haftada sonuç
  • Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, arabuluculuğun her iki tarafın da kazandığı bir sistem olduğunu belirterek, “2018 yılı verilerine göre, yaklaşık 130 bin civarında ticari dava var. Ticari uyuşmazlıkların ilk derece mahkemelerinde ortalama görülme süresi yaklaşık 541 gündür. Bu süre, istinaf ve temyiz kanun yollarıyla birlikte bin günü aşmaktadır. Oysa arabuluculukta bu bazen birkaç saat, bazen birkaç haftada sonuçlanabilmektedir. Harç olmak üzere, yargılama giderlerinde de tasarruf sağlamaktadır” ifadelerini kullanmıştı.
#Abdulhamit Gül
#Adalet Bakanlığı
#Arabuluculuk
5 yıl önce