|

TSK İdlib sınırına sevk etti: Atılgan sistemleri hangi görevleri yapabilir?

İdlib'deki krizi sonlandırmak için bir tarafta diplomatik hamlelerini sürdüren Türkiye, diğer tarafta rejim saldırılarına karşı askeri tedbirlerini alıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son olarak sınıra Atılgan hava savunma sistemlerini konuşlandırması dikkatleri çekti. Atılgan sistemlerinin 5 bin metre irtifaya kadar görev yapabileceğini belirten Savunma Politikaları Analisti Turan Oğuz, Türkiye'nin daha uzun irtifada görev yapan HAWK sistemlerinin olduğuna da vurgu yaptı.

Hasan Hız
11:03 - 24/02/2020 Pazartesi
Güncelleme: 11:09 - 24/02/2020 Pazartesi
Yeni Şafak
ASELSAN ATILGAN KMS Hava Savunma Sistemi.
ASELSAN ATILGAN KMS Hava Savunma Sistemi.

Rusya ve Esed rejimi güçlerinin Soçi mutabakatını yok sayarak İdlib'e gerçekleştirdiği saldırılar bölgede uzun süredir devam eden krizi yeniden alevlendirdi.

Türkiye bir tarafta Moskova ile krize çözüm yolu arıyor, diğer tarafta ise
Beşşar Esed rejiminin
saldırılarını engellemek için askeri tedbirlerini üst seviyeye çıkarıyor.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri, son olarak sınıra Atılgan hava savunma sistemlerini konuşlandırması dikkatleri çekti.

Konuyla ilgili yenisafak.com'un sorularını yanıtlayan Savunma Politikaları Analisti Turan Oğuz, "ATILGAN Kaideye Monteli Stinger Sistemi
5 bin metre irtifaya
kadar koruma sağlar, daha yüksek görev yapan hava unsurları için etkili olmaz. Helikopterler için bir güvenlik sağlar. Benzeri Stinger füzeleri ile Suriye Milli Ordusu savaşçıları rejim helikopterlerini düşürdü" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin daha uzun irtifada görev yapabilen hava savunma sistemlerinin olduğunu hatırlatan Oğuz şu ifadelere yer verdi:

  • "Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde daha uzun menzilde görev yapan HAWK sistemleri var. Bunlar 40 kilometre menzil ve azami 18 kilometre irtifada görev yapabilen sistemlerdir.
    7 adet HAWK sistemi
    almıştık. Bunlardan biri Libya'da, 6 tanesi ise Türkiye'de. Türkiye'de olan sistemler ise muhtemelen sınırdadır. Bu sistemlerin
    İdlib sınırları
    içerisine getirildiğine dair bir bilgi ve görüntü paylaşılmadı. Bunlar yarı hareketli sistemlerdir. Çekerek istediğiniz yere götürebiliyorsunuz ama orada sabitliyorsunuz. İşi bittiğinde yine çekerek, nakledebiliyorsunuz."
"
Atılgan sistemleri savaş uçaklarına karşı etkili olmaz mı?
" sorusuna yanıt veren Oğuz, "Uçağın pilotu 5 kilometre irtifa altına düşerse etkili olur. Genelde hata yapmazlarsa, 5 kilometrenin altında görev yapmaz uçaklar. Hata sonucu inerse tabi vurulur.
Suriye'de MANPADS ile vurulan uçaklar var.
Geçtiğimiz senelerde bunların görüntüleri de yayınlandı" diye konuştu.


#Atılgan
#HSS
#Suriye
#İdlib
#Hava savunma
4 yıl önce